Esmént a görögök által isteni vérnek tartott nedű, a bor háza tájára indulunk. Mielőtt az újabb borfajták, borvidék bemutatásába kezdek, ajánlom figyelmetekbe az egyetlen olyan könyvet, mely a borral foglalkozik a szakkönyveken, és a kedvcsinálókon kívül. Ez nem más, mint Béla bácsi, azaz Hamvas Béla nagysikerű könyve, A bor filozófiája. Ezt a könyvet kifejezetten ateistáknak írta, és Isten helyett Bort ír, nehogy megsértse őket. Már a kezdő kis mondat is jól jellemzi a könyvet: "És végül ketten maradnak: Isten és a Bor." Kötelező olvasmány, nem csak ateistáknak!
Eger. Mindenkinek van némi ismerete az egri borokról, no meg törökverő őseink hőstetteiről, melyet Gárdonyi Géza jóvoltából az utókor nem feled. Eger alapvetően a vörösborok hazája, de egy különleges fehérbor, a Királyleányka is méltó helyet vívott ki magának ezen az ősi bortermő vidéken.
A vörösborok közt megtalálhatók a franciaországból behozott fajták: Merlot, Cabernet Savignon, Cabernet Blanc, Portugieser, és még sokan mások. A legismertebb egy nagyon izgalmas házasítás, a Bikavér, melyet a XX. század elején alkotott meg Grőber Jenő pincészete. Tipikusan az a bor, amit vagy szeret az ember, vagy nem. Igen nagy
szakértelmet igényel a házasítása. Kadarkából, nagyburgundiból, oportóból, cabernet-ből és medoc noirból áll. A neve jellemző aborra: tüzes, markáns íz jellemző rá, melytől az ember vére megpezsdül. Sajnos vannak olyan pincészetek, melyek elrontják a Bikavért, ezen kívül pedig a Bikavér olyan bor, amiből nem érdemes az olcsóbbat választani, mert biztos, hogy megbánjuk. Érdemes a neves pincészetek kínálatából vásárolni, akkor nem fogunk csalódni.
Más borvidékek is jó minőségű Bikavért kínálnak, mégis az egrit ajánlom. Nemcsak azért, mert ez a hazája, itt született meg, hanem az egri borokra jellemző íz miatt is. Különös, enyhén fanyar és egyben bársonyos ízvilág jellemzi az egri vörösborokat. Ettől lesz igazán egyedi. Ezekből a fajtákból kifejezetten a két-három éveset ajánlom.
Szépasszony-völgye, mely mára fogalommá vált. Rengeteg pincét találunk itt, érdemes végigsétálni, és kóstolgatni, hiszen ahány gazda, annyi féle bor. Egy apró kritika azonban illeti a völgyet, mert a régi pincelejáratokat teljesen bebetonozták, és ettől inkább hasonlít bunkerek halmazára, mint pincesorra.
Nemrég a kettes számú pincében voltam, ahol a Bíró család boraiból kóstoltunk. Jellegzetes egri borok, azonban árban vásárlóbarátabb, mint egy-egy borszaküzlet, és a régi, nemespenésszel borított pince hangulatát semmi sem tudja pótolni.
Eger. Mindenkinek van némi ismerete az egri borokról, no meg törökverő őseink hőstetteiről, melyet Gárdonyi Géza jóvoltából az utókor nem feled. Eger alapvetően a vörösborok hazája, de egy különleges fehérbor, a Királyleányka is méltó helyet vívott ki magának ezen az ősi bortermő vidéken.
A vörösborok közt megtalálhatók a franciaországból behozott fajták: Merlot, Cabernet Savignon, Cabernet Blanc, Portugieser, és még sokan mások. A legismertebb egy nagyon izgalmas házasítás, a Bikavér, melyet a XX. század elején alkotott meg Grőber Jenő pincészete. Tipikusan az a bor, amit vagy szeret az ember, vagy nem. Igen nagy
szakértelmet igényel a házasítása. Kadarkából, nagyburgundiból, oportóból, cabernet-ből és medoc noirból áll. A neve jellemző aborra: tüzes, markáns íz jellemző rá, melytől az ember vére megpezsdül. Sajnos vannak olyan pincészetek, melyek elrontják a Bikavért, ezen kívül pedig a Bikavér olyan bor, amiből nem érdemes az olcsóbbat választani, mert biztos, hogy megbánjuk. Érdemes a neves pincészetek kínálatából vásárolni, akkor nem fogunk csalódni.
Más borvidékek is jó minőségű Bikavért kínálnak, mégis az egrit ajánlom. Nemcsak azért, mert ez a hazája, itt született meg, hanem az egri borokra jellemző íz miatt is. Különös, enyhén fanyar és egyben bársonyos ízvilág jellemzi az egri vörösborokat. Ettől lesz igazán egyedi. Ezekből a fajtákból kifejezetten a két-három éveset ajánlom.
Szépasszony-völgye, mely mára fogalommá vált. Rengeteg pincét találunk itt, érdemes végigsétálni, és kóstolgatni, hiszen ahány gazda, annyi féle bor. Egy apró kritika azonban illeti a völgyet, mert a régi pincelejáratokat teljesen bebetonozták, és ettől inkább hasonlít bunkerek halmazára, mint pincesorra.
Nemrég a kettes számú pincében voltam, ahol a Bíró család boraiból kóstoltunk. Jellegzetes egri borok, azonban árban vásárlóbarátabb, mint egy-egy borszaküzlet, és a régi, nemespenésszel borított pince hangulatát semmi sem tudja pótolni.