dec 07 2007

Jó bornak sem árt a cégér II.

Esmént a görögök által isteni vérnek tartott nedű, a bor háza tájára indulunk. Mielőtt az újabb borfajták, borvidék bemutatásába kezdek, ajánlom figyelmetekbe az egyetlen olyan könyvet, mely a borral foglalkozik a szakkönyveken, és a kedvcsinálókon kívül. Ez nem más, mint Béla bácsi, azaz Hamvas Béla nagysikerű könyve, A bor filozófiája. Ezt a könyvet kifejezetten ateistáknak írta, és Isten helyett Bort ír, nehogy megsértse őket. Már a kezdő kis mondat is jól jellemzi a könyvet: "És végül ketten maradnak: Isten és a Bor." Kötelező olvasmány, nem csak ateistáknak!




Eger. Mindenkinek van némi ismerete az egri borokról, no meg törökverő őseink hőstetteiről, melyet Gárdonyi Géza jóvoltából az utókor nem feled. Eger alapvetően a vörösborok hazája, de egy különleges fehérbor, a Királyleányka is méltó helyet vívott ki magának ezen az ősi bortermő vidéken.
A vörösborok közt megtalálhatók a franciaországból behozott fajták: Merlot, Cabernet Savignon, Cabernet Blanc, Portugieser, és még sokan mások. A legismertebb egy nagyon izgalmas házasítás, a
Bikavér, melyet a XX. század elején alkotott meg Grőber Jenő pincészete. Tipikusan az a bor, amit vagy szeret az ember, vagy nem. Igen nagy
szakértelmet igényel a házasítása. Kadarkából, nagyburgundiból, oportóból, cabernet-ből és medoc noirból áll. A neve jellemző  aborra: tüzes, markáns íz jellemző rá, melytől az ember vére megpezsdül.  Sajnos vannak olyan pincészetek, melyek elrontják a Bikavért, ezen kívül pedig a Bikavér olyan bor, amiből nem érdemes az olcsóbbat választani, mert biztos, hogy megbánjuk. Érdemes a neves pincészetek kínálatából vásárolni, akkor nem fogunk csalódni.
Más borvidékek is jó minőségű Bikavért kínálnak, mégis az egrit ajánlom. Nemcsak azért, mert ez a hazája, itt született meg, hanem az egri borokra jellemző íz miatt is. Különös, enyhén fanyar és egyben bársonyos ízvilág jellemzi az egri vörösborokat. Ettől lesz igazán egyedi. Ezekből a fajtákból kifejezetten a két-három éveset ajánlom.

Szépasszony-völgye, mely mára fogalommá vált. Rengeteg pincét találunk itt, érdemes végigsétálni, és kóstolgatni, hiszen ahány gazda, annyi féle bor. Egy apró kritika azonban illeti a völgyet, mert a régi pincelejáratokat teljesen bebetonozták, és ettől inkább hasonlít bunkerek halmazára, mint pincesorra.                                                              
Nemrég a kettes számú pincében voltam, ahol a Bíró család boraiból kóstoltunk. Jellegzetes egri borok, azonban árban vásárlóbarátabb, mint egy-egy borszaküzlet, és a régi, nemespenésszel borított pince hangulatát semmi sem tudja pótolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr99255607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. 2008.03.16. 19:13:32

Jók a képek. Honnan vannak?

szjaki 2008.03.17. 12:43:43

Ajánlom a guglit, mint a legelterjedtebb keresőt, onnan szedtem le a képeket. A Szépasszony-völgyének külön honlapja van, azt érdemes meglátogatni.

Szaki

G. 2008.03.20. 17:33:57

Nem akarom offolni az oldalt, nyugodtan törölje a postot, de a www.szepasszonyvolgy.info oldalról származnak a képek. Akkor azt is lehetett volna linkelni, a szepasszony-volgy.hu helyett. :)

Az oldal készítője.:)

szjaki 2008.03.20. 20:31:32

Amikor írtam a bejegyzést, akkor a linkelt Szépasszony-völgye oldalról szedtem le, de lehet, hogy tévedek. Végülis tökmindegy, aki nem hiszi járjon utána...

G. 2008.03.23. 23:03:10

Nem téma. Akit érdekel, klikkel, a galériában ott van, vagy megnézheti az eredetit a gépemen. :)
Peace
süti beállítások módosítása