sze 04 2009

Szereti-e Jézus a melegeket?

Szerintük igen, szerintük meg nem. A meleg téma ismét terítéken, hiszen holnap vonulgatnak, büszkén. Egyeseket hidegen hagy, mások hevesen reagálnak. Mi is írtunk tavaly a felvonulásról, meg egy reklámról. Most azonban érdemes elgondolkoznunk a fenti kérdésen: Szereti-e Jézus a melegeket? Az biztos, hogy magát Jézust nehéz erről megkérdezni, aki pedig imádságban kér erre választ, félő, hogy saját álláspontját fogja tükrözni a "Szentlélek sugallata". Jellemző ránk, keresztyénekre, hogy ha a magunk igazát (nem Isten igazságát) akarjuk igazolni, mindig Istenre, Jézusra, Szentlélekre hivatkozunk.

A teológia megközelítése is problémás. Vannak teológusok, akik keményen elítélik, vannak, akik szükséges rosszként elfogadják a homoszexualitást. Mindegyik oldal biblikus alapokon. Ezzel sem megyünk semmire.

Mi a helyzet a melegekkel? Ők hogy tekintenek magukra? Az elmúlt években volt lehetőségem több meleg sráccal is beszélnem erről a kérdésről. Furcsa mód elítélik a felvonulást. Nem látják értelmét, illetve azt látják, hogy árt a melegek megítélésének. Mert ez nem a meleg büszkeség napja, inkább a melegek általi polgárpukkasztás napja. Akikkel beszéltem, nem vonulnak fel. Sőt nem is érdekli őket ez az egész. Igazából csak nyugodtan akarnak élni, ahogy mindenki más.

Számunkra egyetlen támpont van: Jézus közösséget vállalt mindenkivel, akinek ezzel meg tudta változtatni az életét. Még a prostituáltakkal és egyes farizeusokkal is. Nem volt számára kivétel. De egyikkel sem azonosult. Mindig önmaga maradt. Keresztyénként csak így tudok közeledni minden embertársamhoz, ahogy Jézus. Közösséget vállalok vele, hogy érezze, Isten őt is szereti, de nem azonosulok vele, nem válok olyanná, mint ő. Önmagam maradok.

A felvonulás meg csak műbalhé. Meg a köré szervezett tiltakozás, ellenállás, tojásdobálás is. A legegyszerűbb az lenne, ha mindenkit hidegen hagyna, akkor talán a magamutogató melegek is rájönnének, van más módja is, hogy beszéljünk a meleg kérdésről.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr341359419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FotelTroll 2009.09.04. 15:11:04

az utolso bekezdes nem kellett volna.
amugy jo lenne tenyleg a poszt.
de ahogy velemenyt nyilvanitasz, raadasul kivulallokent sajnos elkotelezed magad az egyik oldal mellett
foleg olyan kifejezesekkel, mint "meleg kerdes", "magamutogato" es "mubalhe"

mit szolsz ahhoz a felveteshez, hogy a melegek felvonulasa egy nemzetkozi hagyomany resze, es celjai kozt van, hogy megmutassak, ok is normalis emberek, csak a szexualis preferenciajuk mas, mint a tobbsege. akit hidegen hagy, legyen akar meleg vagy nem meleg, az otthon marad. akit pedig erdekel, vagy szolidaris veluk, az pedig kimegy. nem akar senki a meleg kerdesrol beszelni, hiszen olyan nincs is.

uszkve ketezer evvel ezelott par devians zsido halasz elkezdte a szokasoktol abszolut eltero viselkedessel felhuzni a "normalis" embereket. azok pedig nem voltak am toleransak, pedig a devians zsidok pont a toleranciat hirdettek. ami pedig nem a "hidegen hagy" hanem az "elni es elni hagyni" elv. na ez nem nagyon ment a tobbsegnek, szegeny jambort, a devians zsidok szoszolojat jol keresztre is feszitettek.
csak, mert mas volt.

hat jo is ez?

ma pedig, szegeny jambor forogna is a sirjaban, ha tudna az O NEVEBEN rekesztenek ki mas embereket a tarsadalombol a massaguk miatt.

hat mi a fasz van veletek, emberek!?

ne tessek mar szart enni es kenyeret predikalni.
csak a szad lesz budos, aki LAT, az tudja, hogy alsagos hazug dolog az egesz.

szjaki 2009.09.04. 16:00:56

@FotelTroll:

Kedves FoteTroll!

Sajnálom, hogy ilyen indulatokat kavart benned ez a bejegyzés, nem ez volt a szándékom. Nagyra becsülöm, hogy reagáltál és vállalod a véleményed. Néhány reflexió:

"mit szolsz ahhoz a felveteshez, hogy a melegek felvonulasa egy nemzetkozi hagyomany resze, es celjai kozt van, hogy megmutassak, ok is normalis emberek, csak a szexualis preferenciajuk mas, mint a tobbsege. akit hidegen hagy, legyen akar meleg vagy nem meleg, az otthon marad. akit pedig erdekel, vagy szolidaris veluk, az pedig kimegy. nem akar senki a meleg kerdesrol beszelni, hiszen olyan nincs is."

Semmi bajom azzal, ha a melegek arra törekszenek, hogy elmondják a nem melegeknek, ők is teljes értékű emberek. Tudom, hogy ez milyen nehéz, mert a baráti körömben, sőt a rokonságomban is van meleg. Látom a küszködésüket, a színjátékot, a szenvedést, csak azért, mert a család nem hajlandó elfogadni őket olyannak, amilyenek. Nem tudom, milyen melegnek lenni, de látom, milyen nehéz megküzdeni azért, hogy elfogadják a másságot. Én is sokat küszködtem a melegek elfogadásával, bennem is sok előítélet volt, egészen addig, míg nem beszéltem erről a fent említett személyekkel. Azóta máshogy tekintek a melegekre. Azonban azt ne várd tőlem, hogy egyetértsek egy felvonulással, amin azt látom, hogy erősen hiányos öltözetben azonos nemű emberek egymást simogatják és csókolóznak, sőt egy fiatalember római katolikus reverendában, Bibliával a kézben művel obszcén dolgokat. Én sem megyek ki a feleségemmel az Andrássy útra, hogy ott közízlést sértő módon mutassuk meg, heterok vagyunk. És azokkal sem értek egyet, akik tojással dobálják a felvonulókat, ocsmány szavakat kiabálnak rájuk, stb.
A másik, hogy mivel nyilvános eseményről van szó, mindenkinek joga van kifejezni, mit gondol erről a nyilvános eseményről. Arra tuti, hogy senki sem kíváncsi, mit csinál a másik ember a hálószobájában, de ha mindezt az utcán vállalja, számolnia kell a negatív visszhanggal is.

"uszkve ketezer evvel ezelott par devians zsido halasz elkezdte a szokasoktol abszolut eltero viselkedessel felhuzni a "normalis" embereket. azok pedig nem voltak am toleransak, pedig a devians zsidok pont a toleranciat hirdettek. ami pedig nem a "hidegen hagy" hanem az "elni es elni hagyni" elv. na ez nem nagyon ment a tobbsegnek, szegeny jambort, a devians zsidok szoszolojat jol keresztre is feszitettek.
csak, mert mas volt.

hat jo is ez?

ma pedig, szegeny jambor forogna is a sirjaban, ha tudna az O NEVEBEN rekesztenek ki mas embereket a tarsadalombol a massaguk miatt."

Érdekesen közelíted meg a témát, de lényegében igazad van. Azt is jól látod, hogy a történelmi egyházak hivatalos hozzáállása a melegekhez, elég szűkszavú és negatív, és elkeserítő, hogy Jézus nevében rekesztenek ki embereket. És ez engem is elszomorít, hiszen nincs párbeszéd, csak nyilatkozatok, amivel nem sok mindent lehet kezdeni, max. felhúzod magad rajta. A saját egyházam (református) miatt is szomorú vagyok, mert a hivatalos állásfoglalás elég gyatra.
Én is örülnék, ha lenne párbeszéd a kérdésről, mert csak ezt látom egyetlen járható útnak. Ezért is használom a "meleg kérdés" kifejezést. Mert amíg nem beszélünk róla, csak elítélünk, meg felvonulunk, de valódi, értelmes párbeszéd nincs, addig ez csak kérdés marad.


"hat mi a fasz van veletek, emberek!?

ne tessek mar szart enni es kenyeret predikalni.
csak a szad lesz budos, aki LAT, az tudja, hogy alsagos hazug dolog az egesz."

Ezzel nem tudok mit kezdeni. Főleg azzal nem, hogy mi az álságos és hazug dolog? És hogyhogy az egész? A bejegyzés, amit írtam? Az nem álságos. Ha az egyházak hozzáállásáról beszélsz, abban van némi igazság, de úgy gondolom kicsit erős szavakat használsz. Örülnék, ha te és én el tudnánk kezdeni azt a párbeszédet, amiről írtam, hogy elérjük azt, amiről te írsz: a melegek elfogadását.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.09.04. 16:23:42

@FotelTroll:
Lehet, hogy velem van a baj, de én nem érzem kirekesztőnek Szjaki írását, meg az álságos voltát sem. Bőven belefér a vélemény kategóriába, és nem homofób írás, ahogy nem fog elmenni szombaton Pestre tojást dobálni.
A te kommented is egy vélemény (jó lett volna, csak az utolsó bekezdés nem kellett volna).

A legszörnyűbb az egészben, hogy az utóbbi évek eseményei elérték, hogy mindez nem haladja meg az ingerküszöböt. Vidéken élek, és itt rohadtul nem érdekli az embereket, mi lesz az Andrássy úton, sőt az sem, ha balhé lesz. Úgy tűnik kívülről, hogy két szubkultúra évenkénti egymásnak feszülésének 2009-es futama lesz.
Még egy baj van. Olyan mintha csak két kategória lenne, mintha minden meleg ott vonulna jelmezben (sokszor valóban másokat sértő módon) - pedig ez messze nem igaz. És mintha mindenki, aki nem azonosul a parádéval, olyan lenne, mint a hőbörgő, dobálózó idióták. Hát nem! Ez nincs így.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.01.22. 22:11:24

Urak, elárulok egy titkot.
Hosszú ideje kerülöm a hívő írásokat, mert egyszerűen nincs türelmem hozzájuk, nem tudok mit kezdeni a korlátoltsággal és a fafejűséggel, azzal a tévedéssel, hogy a buzgó hit és elkötelezettség pótolja a tájékozottságot és a tárgyi tudást.

Ez a poszt, a nyitott hozzáállás és a szerető elfogadás valami olyan, amit hosszú ideje hiányolok az önmagukat hívó kereszténynek/keresztyénnek hirdető emberekből.

Nem vagyok homoszexuális és a a kérdést szerintem a közgondolkodás nem a helyén kezeli - ahogy a szexualitás egyetlen vonatkozását sem, most vagyunk a tabudöntés és az álszemérmes hallgatás korszaka után a ló másik oldalán.

A poszt MINDEN gondolatával tudok azonosulni és azt mondom, hogy végre!
Végre egy olyan hívő írás, aminek minden sorában benne van a krisztusi tanítás!

Köszönet érte.
süti beállítások módosítása