nov 24 2008

Rothadó Magyarország 1. - Egy kiállítás képei...

{úgy terveztem, írok egy szelíd beszámolót erről a kiállításról.
a magyar rögvalóság felülírta.
ezt is.}

***

Egy fotókiállítás, ami nem felülről érkezett. Nem arról van szó, hogy valaki megmondta: ott lesz, meg kell nézni. Alulról építkezett.És mélyről jött, hisz olyan emberek életét mutatja be, akik nélkülöznek, nyomorognak, sokszor éheznek. Akik olyan körülmények közt laknak, ami nem méltó a XXI. századi Európához.
Az ELTE másodéves szociális munkás hallgatói ott voltak. Szociotábor - kötelezően, hozzátartozik a képzéshez. Azonban a helyzet, az átélt valóság megfogta őket, és nem csak a kreditpont volt már a lényeg. Bemutatni, megmutatni, átadhatóvá tenni mindezt. Másoknak is.

A múlt csütörtökön volt a megnyitó, az ELTE lágymányosi épületének alagsorában.

A képek döbbenetesek voltak, a szervezés remek. Még egyszer mondom, nem érdekből, nem muszályból, csak azért, mert az ottlét felelőssége - nagyon helyesen - mozgolódott a hallgatókban és tanárokban.

***

Ma jött a telefon. A kiállítás képei közül többet összefirkáltak, filctollal, tollal. Ilyesztő ez az egész, megrémiszt...
1. Mint említettem, a képek nem egy vasútállomás utasvárójában, egy parkban, vagy egy rosszul őrzött, lepukkant vidéki művházban voltak kiállítva, hanem legnagyobb egyetemünk légterén belül, "óvó szárnyai alatt". Egy helyen, ahol a jövendő világ felelősen gondolkodó értelmiségét készítik fel a tudás helyes alkalmazására.  Elvileg a legtehetségesebb diákok, azok, akik előrébb tartanak, akik gondolkodnak, akik példát adnak a gyengébb képességekkel rendelkezőknek. S a jövendő értelmiségi fogja a tollát... (Természetesen meg lehet a lehetősége annak, hogy más volt az elkövető, de véleményem szerint csekély ennek az esélye. Ki lett volna? A takarítónő két felmosás között? A portás unatkozott? Valamelyik professzor? Ugyan már!)
2. Gondoljuk tovább. Egyetemista barátunk/barátaink übertahó tettükkel morális véglényekké fokozták le magukat! Nem valamely felsőbbség elleni lázadás cselekedetük, nem rendszerellenes, kritikai performansz... Diáktársaik munkáját roncsolták meg. Undorító! Mások önkéntes, ingyenes munkájába rongyoltak bele. Ha tudták, mit tesznek, rémisztő. Ha nem, szintén. Azok az emberek, akiknek a kreativitás, az alkotás a feladatuk, tudatos vagy tudattalan destruktivitásukkal aljas dolgot tettek. Az sem enyhítő körülmény, hogy általában ezt látják maguk körül...
3. Miért tehették? Akármi is az indok, ismét csak azt mondhatjuk, hogy elkeserítő. Buliból támolygó részeg diák? Nekem személy szerint elegem van abból, hogy a vállalhatatlan tetteket áthárítjuk az alkoholra vagy a drogra. Tarthatatlan, hogy a felsőoktatásban alkoholizálni szinte kötelező cselekedet, a legfontosabb feladatok közé tartozik - közben persze "alkalomhoz illő" törni és zúzni! A válaszom: Itt tartasz? Add be az indexed, most azonnal...
Ha pedig józanul kiötlött és megvalósított poénnak szánta az illető, ismét csak az intelligencia kóros hiányára utal, tömör önzésre. Nem alkalmas, akkor sem, ha csont nélkül megy át a szigorlaton...
4. Nem tartozom azok közé, akik minden, valamely kisebbséghez tartozó embert ért támadás után rasszista farkast kiáltanak, sőt, dühít, amikor látványosan szónokló megmondóemberek a tolerancia leple alatt saját pecsenyéjüket sütögetik, és közben a valódi kirekesztéssel senki nem foglalkozik. Azonban nem mehetünk el amellett, hogy lehetséges: a képek témája miatt volt minden. Ugyanis a képeken nyomorók szinte kizárólag cigány emberek. Ha így van, iszonyat! Filctollal küzdő Barátom, ez gyenge volt, és undorító! Inkább adtad volna a tollat, néhány füzettel együtt a képeken szereplő gyerekek egyikének - sokuknál ugyanis semmi ilyesmi nincs, ez a képek mellé kitett irásokból kiderül. Esetleg gondolj bele, hogy a képeken szereplő családok sokszor annyi pénzzel sem rendelkeznek egy hónap alatt, mint amennyit te két bulin elszórsz! Nem őmiattuk omlik össze szép hazánk, hanem miattad.
És itt most mindegy, hogy idegengyűlölő degenerált, vagy részeg, beszívott, esetleg józan idióta vagy-e? Az ilyenek miatt vagyunk itt. Az ilyen tettek miatt vagyunk itt. Ez egy model, kicsiben az, ami tömegesen jelentkezik. Baj van!

***

Mit várnék? Bocsánatkérést. Ám azoknak, akik ilyent tesznek, nincs meg a bátorságuk kiállni! Gerinctelen partizánakcióra még futja, de tetteinkért vállani a felelősséget, esetleg megkövetni azokat, akiknek a kárt okozták - meghaladja a képességüket! Nem lesz belőle semmi.

Remélem, nem cserélik ki az összefirkált képeket. És remélem, még többen mennek el megnézni! Remélem...

Addig is, egy kis ízelítő.

fotó: Décsi László

Fotó: Udverhelyi Anikó

Fotó: Udvarhelyi Anikó

 


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr31786771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annie99 2008.11.25. 10:51:13

Kedves Ábrándozó!

Örülök a posztodnak. Igen, baj van, és ha mások számára talán nem is fontos, de nekünk törődnünk kell vele, hogy ebben a bajban Jézus örökségében van-e még élet, van-e még pulzusa ennek a kereszténységnek nevezett akárminek. Kell, hogy legyen.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.11.25. 18:02:33

...hát, egyre többször úgy tűnhet, t kellene írni a blogot "Kiábrándult Vallásosok"-ra. De nem! Ez az eset is csak arra mutat rá, milyen állapotok is vannak - az emberek lelkében. A közösségek szétesése, az önzés generálása a média által stb. - ezekre válaszolni lehet és kell! És pont a hívő emberek felelősségét venném itt elő. (Hívő= Jézusi utat járó).
A kereszténységben van erő - csak itt, a magát felvilágosultnak tartó európai részen betegeskedik - nagyban. Kicsiben nem, bizonyítják a megváltozott életű emberek, családok. Nem látványos, de erőt ad. Nem Isten, nem Krisztus beteg, hanem mi, emberek. Vagy le vagyunk maradva, vagy félünk a sajtótól, vagy egyszerűen bezárkózunk. Messzire vezet ez, de pont ezért kell ezzel foglalkozni.
süti beállítások módosítása