jan 10 2008

Gulyás Lajos

Ötven éve végezték ki Gulyás Lajos református lelkipásztort. A Terror Házában emléket állít neki néhány használati tárgy és egy palást.
Néhány mondat, hogy ki is volt ő:



Gulyás Lajos

(Kisújfalu, 1918. febr. 4. - Győr, 1957. dec. 31.): ref. lelkész, az 1956-os forradalom mártírja. Pápán hallgatott teológiát. Segédlelkész Deákiban, Felsőgelléren, Balatonszepezden, majd Levélen, ahol 1949. ápr. 10-től haláláig lelkipásztor volt. 1956 őszén szülőföldjére hívták lelkésznek; okt. 25-én érkezett haza. Az okt. 26-i mosonmagyaróvári vérbe fojtott tüntetés után az ÁVH laktanyában maradt Máté Lajos ÁVH-s tisztet kimentette a tömegből, aki így el tudott menekülni. Máté 1957. jan.-ban köszönetet mondott ~ nak élete megmentéséért, de e tényt a későbbi bírósági tárgyaláson nem vették figyelembe. 1957. febr. 5-én ~-t letartóztatták, s máj. utolsó napjaiban Győrben megkezdődött ügyének tárgyalása. Jún. 4-én a megyei bíróság harmadrendű vádlottként, az államrend megdöntésére irányuló mozgalomban való részvétele miatt halálra ítélte. Az ítéletet a Bp.-i Katonai Kollégium jóvóhagyása (dec. 6.) és a kegyelmi kérvény elutasítása után Győrött végrehajtották. A sopronkőhidai rabtemetőben, jeltelen sírban földelték el. A helyet 9 kopjafa jelöli. - Irod. Megemlékezés G. L. mártírlelkészről (Reformátusok Lapja, 1989. 28. sz.); Bárczay Gyula: Sorsok a református egyházban 1948-1988 (Bern, 1989); Csizmadia Károly: G. L. életútja és halála (Confessio, 1990. 3. sz.).


Forrás:

   Életrajzi lexikon


Életéről Kövy Zsolt írt könyvet Hazádnak rendületlenül címmel.

Január első napjaiban Református Egyházunk is megemlékezik róla. Néhány perc erejéig mi is tisztelegjünk emléke, de legfőképpen becsületes, egyenes tette előtt.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr36291954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása