dec 23 2007

Advent - negyedik gyertya




Ha nem jöttem volna és nem beszéltem volna nekik, nem volna bűnük. De most nincs mivel menteniük bűnüket.


János 15,22



"Uram!

Szeretném, ha segítenél megfelelő módon előkészülnöm születésed ünnepére. Mert azon az ünneplésen, amely köztünk általában szokás, bizony igen szegényes keresztyén máz van csupán. Mindjobban ráillik egész korunkra az ádvent nagy alakjának, Keresztelő Jánosnak a szava: "Közöttetek van, akit nem ismertek" (János 1,26).
    És ez olyan természetellenes. Mert ha valaki, aki tanításodat nem ismeri, csupán hallott felőled valamit, azt mondja rólad: nagy ember lehettél valamikor a magad idejében, de  a fejed köré a dicsfényt későbbi idők fonták - akkor az nem tehet róla, mert nem tudja jobban. Nem bűne tudatlansága. De ha mi, akik gyermekségünk óta tanításodból ismerjük akaratodat, tetteid gyümölcseiből pedig élünk és mégis közömbösek vagyunk irányodban, vagy szembenállunk veled, azt semmivel sem menthetjük.

Uram!

Igazad van: a bűnöm azért nagy és mély, mert ismerem akaratodat, de nem cselekszem. Szívem vágya hozzád simul, de a le nem gyűrt ó-emberem ellened lázadozik. Születésed ünnepére készülve adj belém elégséges bűnbánatot, mellyel téged - Szabadítómat -, méltóképpen fogadhassalak."

Ordass Lajos
Útravaló, 32. oldal

 


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr85273524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása