máj 23 2009

Május 22. - Visszatérve

{földön}

Igenis, szükség van az ünnepre, a felszabadult, görcsmentes, szabad ünneplésre. A találkozásra, együttlétre. Az örömre, amit csak azért sem engedünk megzavarni...

Megtörtént. Aláírták. De most tényleg történt valami. Nem formaság, hanem rendbetétel. Helyreállítás. Helyreállás. Egyek vagyunk - úgy, hogy mindig is egyek voltunk. És megmutattuk ezt, egyértelműen sokan, sokfelől.

(Exkurzus. Többen voltunk, mint húszezren. Nem sérült meg senki. Nem tört össze semmi. Nem maradtak szeméthalmok. Nem volt sértve senki. Lehet ezt így is...)

Nem maradt keserű utóíz, jó volt ott lenni. Kerülni szeretném a közhelyeket - azért is, mert taszítja a közhelyeket a tegnapi ünnep. Nem giccses volt, hanem szimbolikus. Nem semmitmondó, hanem nagyon is konkrét.

Határon inneniek, azaz mi, talán javítottunk valamit. Határon túliak elfogodták a gesztust. De ez az egész tényleg mellékes, mert találkoztunk, együtt voltunk.

Megmutattuk magunkat. Nem a fásult, üres vallásosságot, nem az életidegen kegyeskedést, nem a (túl)vastagnyakú hamis mindennel-szembenállást. Egyszerűen megerősítettük, hogy összetartozunk. És ezért nem kell szégyellni magunkat, nem kell halkan, pisszegve, nehogy meghallják, nem kell diplomatikusan fogalmazva. Egyszerűen kimondtuk: egyek vagyunk. Ennyi...

...és találkoztunk sok régi ismerőssel. Én is. Az évek óta nem látott kárpátaljai évfolyamtárssal, pár hónapja Nagyváradra visszaköltözött családdal, zalaegerszegiekkel (onnan indultam), és még sorolhatnám...

Megtörtént, és örülök, hogy részese lehettem.

{égen}

De mindez semmiség. A lényeg, az erő, a bátorság a közös éneklésben volt, a közösen elmondott Hitvallásban, Miatyánkban. Az Úrvacsorában, a megtört kenyérben, a borban. A többi csak körítés, csak járulékos öröm.

Áldottak vagyunk, ajándékot kaptunk a Világ Urától, és végre egyszer kinyújtottuk a kezünket...

***

/folyt. köv./
azaz a következő napokban itt a blogon képekkel, gondolatokkal, véleményekkel járjuk majd körbe az Alkotmányozó Zsinat eseményeit, gondolatait, jeletőségét, utóéletét, visszhangját.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr631139914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása