feb 26 2009

Böjt

Tegnap volt Hamvazószerda, elkezdődött a böjti időszak. A trendi fogalom most nem az önmegtartóztatás, hanem a tisztítókúra. Szóval elkezdődött a negyven napos tisztítókúra. Méregtelenítjük magunkat a Húsvétra.

Sokáig nem tudtam mit kezdeni a böjttel, aztán elolvastam Anzelm Grün böjtről szóló könyvét. A hangsúly igazából nem is a méregtelenítésen és tisztítókúrán van, a hús és alkoholmentes táplálkozáson. Fontosabb a lélek önmegtartóztatása. De ez sem azért, hogy lelki tisztítást végezzünk, hanem az ünnepre készülődést teszi minőségivé, valódivá. És mindemellett tisztábbá teszi a gondolatokat, a testet, a lelket.

Jézus megkísértése a pusztában nem csak úgy lett, nem hirtelen ott termett a Kísértő, hanem negyven napos böjt előzi meg. Jézus negyven napig böjtölt, ekkor jelenik meg a Kísértő. Jézus szembenéz vele, szembenéz önmagával, szembenéz emberi gyengeségeivel. És győz önmaga és a Kísértő felett. Ez a böjt lényege. Szembenézni magammal, szembenézni a Kísértővel, szembenézni mindazzal, amivel eddig nem mertem. Az önmegtartóztatás, a böjtölés ezt segíti elő. Nehéz úgy böjtölni, ahogy Jézus is tette. Könnyebb egy divatos diétát megcsinálni, könnyebb tisztítókúrát végezni. Az csak a testet tisztítja, de az igazi böjt az egész életet. Ha böjtöltök, böjtöljetek, ahogy Jézus. Ne divatból, ne vallásoskodásból, hanem szívből.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr50966808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyurgyo 2009.03.28. 12:38:24

Nagyon tetszett (a linkekkel együtt). Örülök, hogy nemcsak álcázott fogyókúráról és egészségprogramról olvashatok ebben a témában. Ez a kis írás kedvet adott nekem is a könyvhöz.
(Kimondottan azért regisztráltam, hogy ezt a bejegyzést megtehessem.) TG.

szjaki 2009.03.28. 16:00:45

@gyurgyo: Köszi a hozzászólást! A könyvet továbbra is csak ajánlani tudom. A végén van egy ötnapos böjt (testi és lelki egyben), amit nemrég végigcsináltam és nagyon jót tett mind fizikailag, mind lelkileg.
süti beállítások módosítása