nov 13 2008

MorFONdír XXIX.

Biblia éve van, amikor is vigyázó szemünket még inkább a Szentírásra vetjük. Most olvasom Nemes Ödön könyvét (hú, református létemre egy jezsuita könyvét vettem a kezembe!), s elmorfondíroztam azon, vajon a Biblia alapigazságai, azok a normák, amik meghatározzák az életünket, mit jelentenek másoknak. Konkrétabban fogalmazva mit ért meg egy bibliai idézetből, jézusi logionból egy nem keresztyén, illetve meddig lehet elmenni a kiragadott idézetek használatában? Ödön atya ír a szabadságról, s bevillant egy bibliai idézet, amit az egyik párt kiragadott, zászlójára tűzött s így használt fel saját véleményének népszerűsítésére: "Az igazság szabaddá tesz." (János evangéliuma 8, 32) No, erre beindult egy másik párt, hogy biza ez merő fasizmus, mert tuti, hogy a "Munka szabaddá tesz." mondatot alakították át, csúnya gonoszok ezek itt! Ami engem elszomorított anno, és most morfondírozásom tárgyát adja, az hogy nem emlékszem, bármelyik egyház is felszólalt volna, hogy tessék óvatosan bánni a bibliai idézetek pártzászlóra tűzögetésével! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy aki összefüggésbe hozta ezt a mondatot a haláltábor kapujának mondatával, az biza általános műveltségből bukott meg nálam, mert nem ismeri eléggé a Szentírást, ebben az esetben mint irodalmi művet.)

Minden könyvnek, újságnak, internetes felületnek megvan a maga szerzői jogok általi védettsége, s a plagizálókra, jogtalanul felhasználókra büntetés vár. És mi van a Szentírással? Azt bárki bármikor bármire felhasználhatja? A benne szereplők már nem élnek, így nem tudnak reklamálni, a szerző kiléte sok bibliai könyv esetében kétes, ismeretlen, s Isten türelme hosszú, ezt lehet meglovagolni? Tudom, nem lehet egy több ezer éves vallási iratra szerzői jogot kiadni, csupán a fordításokra, ma érvényben lévő, több helyen kapható Bibliákra. De engedélyt kért ez a párt bármelyik ma érvényben lévő bibliafordítást kiadótól, hogy felhasználhassa az adott idézetet? Sanda gyanúm, hogy nem. Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy egy Bibliát gyakran forgató pártkatona dobta be a píárötletet.

Persze, tudom, nem lehet ilyen mereven kezelni ezt a kérdést, mert akkor mindenkinek, aki idézi a Szentírást, ideértve az összes, hitét gyakorló keresztényt/keresztyént, engedélyt kellene kérni, ez abszurd. De nem ártana a Szentírás tekintélyét óvnunk az olyan, a Bibliára nézve lejárató, tekintélyromboló felhasználások ellen, mint amit előídézett a fentebb említett kisajátítás. Persz ez a kis írás az adott esetet szemlélbe "eső után köpönyeg". De fontosnak tartom, hogy a jövőben egyházaink jobban figyeljenek az ilyen megnyilvánulásokra és hívják fel a figyelmet arra, hogy a Szentírás tekintélyét ne rombolja senki, hisz alkotmányos jogunk, hogy vallásunk miatt (vallási irataink ehhez szervesen hozzátartoznak) ne szenvedjünk hátratételt, és ebbe vallási irataink is beletartoznak.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr58766793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prophet 2008.11.14. 18:37:05

Mint egy nem vallásos, de félművelt (vagy félig műveletlen) ember, gondoltam megosztom veled a véleményem: a Biblia, a szövegei, az ismertebb részletek, már annyira beleivódtak a mi kis kultúrkörünkbe, hogy onnan még újabb 40 év se tudná végérvényesen kitörölni. Olyan általános igazságokat fogalmaz meg, amit könnyű megérteni, követni, így például is lehet állítani. Ha egy pártrendezvényen valamelyik szónok azt mondja, hogy "Ne lopj", mert az meg van írva, akkor a mondandójának elég nyomatékot ad a Könyvek könyve (nem modoroskodás, csak szóismétlés)... a szavazóbázis pedig nyilván nem a Tőkéből kíván hallani anekdotákat.

Lehet, hogy nem vagyok elég érzékeny, de amíg példaként állítják az emberek elé, addig miért jelentene problémát?

Üdv...

szjaki 2008.11.14. 18:47:10

Köszi az észrevételt. Pontosítom, amit írtam: egyetértek azzal, hogy akár politikusok is idézzék a Bibliát, ha annak pozitív tartalmat tulajdonítanak, sőt akár pártjuk szellemisége közel áll vagy megegyezik a Bibliáéval (ami elvileg a KDNP). Azt viszont nem szívlelem, ha bibliai alapigazságok az aktuálpolitika karmai közé kerülnek. Az idézet, amit említettem, adott pillanatban csupán aktuálpolitikai fogáshoz kellett, illetve a másik oldal szánt szándékkal "húzta le" ezt a mondatot. Önkritika: mi meg kussolunk, és nem merjük elmondani ezzel kapcsolatban a véleményünket. A mi helyére tetszőlegesen behelyettesítem az egyházi vezetőket, sőt magamat is, hiszen én se szóltam semmit egészen idáig.
süti beállítások módosítása