okt 22 2008

1956

Két éve volt ötvenéves a forradalom. A szüleim '57-esek, ezért ők ellenforradalomnak tanulták. Nagyapám mondta el a vejének (apámnak), hogy az biza forradalom volt. Számomra történelem. Mégis valami mélyen megmozdul bennem, amikor ezt hallom: '56

Két éve elmentünk a feleségemmel a Corvin közbe, végigsétáltunk a kiállított ágyúk, tankok, autók között, miközben a kezünkbe nyomott lyukas karszalagot próbáltuk feltenni. Aztán néhány óra múlva mintha egy nagy forradalmi játék indult volna, rendőrök, füst, menekülő emberek. Ez is lassan történelemmé fog válni. Valószínűleg a történelemkönyvekbe "a randalírozó csőcselék sikeres oszlatása" címmel fog bekerülni. Aztán majd elmondom a gyereknek, hogy az bizony nem csőcselék volt, hanem olyan emberek csoportja (nem tömege), akik mást akartak, mint ami volt.

'56-ról ajánlom figyelmetekbe ezt, meg ezt, és ezt is.

Frissítés: www.56-osmuzeum.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr28725868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shuto 2008.10.22. 15:23:31

Most voltam a helyi megemlékezésen, és nagyon jól átültették a gyerekek (általános iskolások adtak elő egy kis darabot) a Pál utcai fiúk történetén keresztül azt a mondanivalót, hogy miért is tört ki egyáltalán a forradalom. Nekem egyetlen szóban összefoglalódott: einstand. Aztán pedig Zorán: Nekünk így is jó c. nótáján keresztül kérdeztek rá arra, hogy vajon mindennel meg kell elégednünk? Az is jó, ha csak döcög a gép? Ötven éve nem volt mindegy.
süti beállítások módosítása