jún 05 2008

Geszti és a nemzeti vágta oldalszele, avagy némi ellenreklám

    Zengett és lassan elhalkul a hazai sajtó a Geszti féle nemzeti vágtától. No, nem a paripák patkódobogásától és a huszárok csatakiáltásától, hanem merően profán pénzcsörgéstől. Ki, kinek, miért, mennyit, mikor, hova és mindezt legkedvesebb három színünk égisze alatt.
    Néhány huszárt, lovas vitézt személyesen vagy egyéb módon ismerek, és most némi reklámot csinálok nekik, ezzel kifejezve a magam ellenvéleményét.

       


 


    Az elsők, akiket megemlítek, a Pápai Huszár Egyesület. Ők a Pápai Hetes Honvéd Huszárezred egyenruháját viselik, ami 1886 és 1914 között volt használatban. Néhány tagjukat személyesen ismerem, belevaló, igazi huszáregyéniségek. Sajnos csak ritkán láthatjuk őket.
    A második csapat, akiket szintén személyesen ismerek a
Bakonyi Poroszkáló Túra Klub alapítói és tagjai. Ők a XVI. századi végvári vitézek hagyományait őrzik. Számomra attól váltak különlegessé, hogy nem csupán ünnepnak öltik magukra a végvári öltözetet, hanem gyakorta ebben túráznak, mely túrák nem az erdő aljáig és vissza vezetnek, hanem ennél jóval tovább. Többek között országjárást csináltak, ami azt jelenti, hogy lóháton végigporoszkálták a történelmi (Nagymagyarország) határait. Voltak Spanyolországban is. Különös látványt jelenthettek az El Caminon a gyalogos zarándokok közt. Sokat meséltek a rodostói útjukról is, amikor a fejedelem emlékszobáját keresték fel és emléktábláját koszorúzták meg. Erről vezetőjük, Csepin Péter könyvet is írt, amit a honlapjukon megrendelhettek.
    A harmadik, akit személyesen nem ismerhetek, de nagy benyomást tett rám:
Kelemen Zsolt. Lóháton, fegyverben című könyvét olvastam. A honfoglalás kori fegyvernemeket, lovaglási technikát, harcmodort eleveníti fel. Tőle is érdemes könyvet vásárolni. Igazából ennek hatására szereztem be az íjamat, és fogtam bele a magam módján a hagyományőrzésbe.
Remélem elindítalak benneteket azon a keskeny ösvényen, ami a hazai "méjnsztrím" mellett kacskaringózik, de annál sokkal izgalmasabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr42504921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prophet 2008.06.11. 01:43:21

Egy ilyen PR-eseményre, mint ez a vágta csak a ripacsok merészkedtek el. Persze az RTL klub ún. celebjei jól mutatnak a nyeregben, meg a nézők is elringathatják magukat abban a hitben, hogy itt aztán őrik a hagyományokat. Így? Úgy, hogy az igazi hagyományőrzők felé se néznek? De biztos bennük van a heba... egyébként én is vettem fél éve egy íjat, bár nem volt sehol se reklámozva.
süti beállítások módosítása