már 06 2008

2008. Európa közepe (?)

Az idézett részt az iwiw üzenőfalról emeltem le, a "Keresztszülők A Moldvai Csángómagyarokért Egyesület" üzenete.
Nem kommentálom...

Csángóellenes románok: Közös magyar EP-i beadvány
Olajos Péter (MDF), Duka-Zólyomi Árpád (MKP), Gál Kinga (FIDESZ), Sógor Csaba (RMDSZ) és Tőkés László (független) európai parlamenti képviselők sürgős, írásbeli választ igénylő kérdéssel fordultak a Bizotsághoz, a romániai Nagypatakon folyó magyar nyelvoktatás ellehetetlenítése a csángó magyar diákok megfélemlítése miatt.

A romániai Nagypatak településen a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 2007 novembere óta szervez fakultatív magyar nyelvű oktatást az ott élő csángó magyar kisebbség számára. A nyelvórákat két magyarországi tanító tartja önkéntes alapon egy, a szövetség által bérelt ingatlanban az állami oktatási órák befejezése után. A magyar nyelvórákon a diákok szabad akaratukból vesznek részt, az oktatási program a közelmúltig fokozatosan fejlődött, a résztvevők száma nőtt.

A képviselők beadványából azonban kiderül, hogy a településen egy bejegyzés alatt álló szervezet a magyar nyelvű oktatás megszüntetését szeretné elérni, megzsarolták és megfélemlítik az oktatásban részt vevő diákokat és szüleiket. A nagypataki állami iskola pedig a közelmúltban helyt adott egy olyan találkozónak, ahol igyekeztek lebeszélni a gyermekeket a magyarórákon való részvételről.
A sorozatos fenyegetések hatására a szövetség 2008. február 26-i foglalkozásán már csak egy diák vett részt és az oktatás helyszínéül szolgáló épületet – mely egyben tanítók lakhelye is - ismeretlenek kővel dobálták meg. A diákok beszámoltak arról is, hogy a román iskolában több tanár is rossz érdemjegyeket helyezett kilátásba büntetésképpen azok számára, aki részt vesznek a délutáni magyarórákon.

Az írásbeli kérdés benyújtását kezdeményező Olajos Péter felháborítónak nevezte a történteket hangsúlyozva, hogy azokat a gyerekeket igyekeznek eltántorítani az anyanyelvi oktatásban való részvételtől, akik délutáni szabadidejüket feláldozva próbálják gyakorolni azt, ami az állami oktatásban számukra nem lehetséges: a magyar nyelvtanulást.

A képviselők szerint a fenti eset súlyosan sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájának 22-ik cikkét, amely kimondja, hogy az Unió tiszteletben tartja a kulturális, vallási és nyelvi sokféleségét, ezért a Bizottság sürgős intézkedését kérték a hasonló jelenségek megakadályozására a 2007. január 1.-e óta Európai Uniós tag Romániában.

UPDATE!!! Nézzétek a kommenteket is!!!


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr54367895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklósi H. Koppány 2008.03.06. 10:41:14

ELŐZMÉNYEK:

Magyarellenes tüntetés készül Nagypatakon

Nagypatak 2007. novemberétől működő oktatási helyszíne a Moldvai Csángómagyar Szövetségnek. Két magyarországi tanító, Maczó Balázs és Varga Máté vezet iskolán kívüli okatást itt, jelenleg 30 fős gyermeklétszámmal. A magyar órák helyszíne egy, a szövetség által bérelt ingatlan, ahol a gyermekek teljesen szabad elhatározásból látogatják az órákat szabad idejükben, az állami oktatás után, délután 2 ill 3 órai kezdettel.
Az elmúlt három hónapban a gyermeklétszám gyarapodása azt mutatja, hogy szívesen érkeztek a magyar órákra a tanulók, az órák nagyon jó hangulatban teltek. Senkinek semmiféle atrocitásban nem volt része azáltal, hogy magyar oktatás, illetve tanulás folyik Nagypatakon.
2008 január elején hírt kaptunk arról, hogy az egyik romániai politikai párt nagypataki képviselői aláírásgyűjtést szeretnének szervezni a helyi magyar oktatás ellen. A birtokunkba jutott nem hivatalos információk szerint ezt a polgármester elé szerették volna terjeszteni. Ezt követően 2008. február 20-án a Csángó kérdés a Koszovói helyzet kontextusában címmel az 1 TV Bacau vitaműsort szervezett, ahová Hegyeli Attilát, a csángószövetség oktatási felelősét is meghívták. A műsorban az oktatási program vezetője nem csak meghívott, műsorbeli partnereivel beszélgetett, hanem a betelefonálók kérdéseire is válaszolhatott. Ekkor hozta tudtunkra nyilvánosság előtt egy nagypataki származású fiatalember, hogy a faluban tucatnyi taggal, egy bejegyzés alatt álló szervezet a magyar oktatás megszüntetésén dolgozik. Felmérés készül a faluban, amelyben a csángószövetség tevékenységeinek jogosságát és hasznát firtatják majd, illetve tájékoztatják a lakosokat arról, hogy a gyerekeket kihasználva szövetségünk erőszakos elmagyarosítást végez. Ezzel párhuzamosan több román média orgánum is érdeklődött a helyszínen gyerekektől és szülőktől, hogy miért tartják jónak a magyar órákon való részvételt, ill. az eddig meg nem nevesített ellenszervezet vezetője is többször találkozott a magyarul tanulókkal és szülőkkel, és "felvilágosította" őket a rájuk leselkedő "veszélyekről". Sajnos a helyi állami iskola sem maradt semleges, helyet adva az egyik ilyen találkozásnak, amely során a gyerekeket igyekeztek lebeszélni a magyarórákon való részvételről. 2008. február 26-án a szokásos délutáni magyarórán már csak egy gyermek jelent meg, aki elmondta, hogy többet nem tudnak hozzánk jönni, mert a román iskolában megfenyegették őket. Elmondása szerint a román és a történelem tanár rossz érdemjegyeket helyezett kilátásba, amennyiben továbbra is látogatják a magyar nyelvű foglalkozásokat.
2008. február 27-én a falu több pontján kifüggesztettek egy színes plakátot, amelyben retorikusan kérdezik a helybelieket, hogy román avagy magyar föld-e Nagypatak, hogy tudnak-e a helybeli magyar foglakozásokról. Ugyanez a plakát 2008. március 2-ára, vasárnapra, a nagymisét követően a templom előtti térre népgyűlésre hív, ahol a kialakult helyzetről esik szó majd. A plakátok megjelenésének estéjén a szövetségünk által bérelt házat kövekkel dobálták meg számunkra ismeretlen tettesek.
Szövetségünk megkereste a polgármesteri hivatalt, amely nem támogatja az ellentüntetést, és hivatalosan nem tud a vasárnapi közterületen szervezendő akcióról. Így arra nem bocsátott ki semmiféle engedélyt sem.
A Moldvai Csángómagyar Szövetség tiltakozik az ellen, hogy a szövetség céljaival egyet nem értő csoportosulás ilyen erőszakos módon próbálja véleményét ráerőszakolni egy egész közösségre. Reméljük a vasárnapi gyűlés/tüntetés résztvevői képesek lesznek megmaradni az európai normák adta keretek közt és nem fajul el a helyzet úgy, ahogyan ez sajnos már néhányszor más településeken megtörtént.

Miklósi H. Koppány 2008.03.06. 10:42:46

ELŐZMÉNYEK 2.

Elnapolt közvita

Nagypatakon 2008. március 2-ra, vasárnapra, a nagymise utáni időpontra közvitára hívtak azok a plakátok, amelyek az elmúlt héten jelentek meg a falu kerítésein.
Szövetségünk a polgármesteri hivatalnál megtudta, hogy nincs semmilyen bejelentett demonstráció arra az időpontra, így kértük, hogy illegális, magyarellenes megmozdulást ne engedélyezzenek. A rendőrséggel folytatott tárgyalásunkon ugyanezt kértük, hozzátéve azt is, hogy vegyék komolyan az előző napokban lezajlott eseményeket (a magyarórák helyszínének kővel való megdobálása) és biztosítsák két ott dolgozó és lakó kollegánk biztonságát. A rendőrségtől is ígéretet kaptunk, hogy a demonstráció elmarad, tanáraink védelme pedig biztosított.
Végül a vasárnapi nagymise végén a helyi plébános csak néhány mondattal utalt a kilakult helyzetre: arra kérte a híveket, hogy semmilyen provokációra ne válaszoljanak, és őrízzék meg a falu békéjét, hozzátéve azt is, hogy "valamilyen honlapon" megjelent egy rendbontásra buzdító felhívás. A nagymisét követően nem volt semmiféle gyülekezés, a tüntetés beharangozói meg sem jelentek a templom előtti téren.
A szervezők elmondása szerint azonban nem lemondták, hanem csak elnapolták a tervezett tüntetést.
A magyarórákra járó diákok száma az iskolai fenyegetések és a faluban uralkodó közhangulat miatt jelentősen megcsappant, reméljük hamarosan mégis visszatérnek a foglalkozásokra.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.03.07. 10:07:12

Megint egy adalék iwiw-ről:
Diószegen is megfélemlítik a gyerekeket

A csángóföldi Diószegen tegnapig 30 gyermek járt magyarórákra. De tegnap és ma az iskolában valamint az esti misén felelõsségre vonták õket és szüleiket, s ezzel elérték, hogy a gyermekek nagy része ma nem ment el a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által bérelt házba a magyar oktatásra.
Az iskolai kampány után a helyi pap is prédikált arról, hogy fülébe jutott: a "szektás magyarok" meg akarják venni a házat, ahol az általa nem engedélyezett tevékenység zajlik. A pap kijelentette: õ itt az irányító, s nem engedélyezi a magyarórákat. Amennyiben a tanárok nem hoznak a püspöktõl egy papírt, hogy "ilyen" órákat tarthatnak, addig ellenáll.
Az események a 8 évvel zelõtti hõskor idejében szokásos menetrend szerint zajlanak, az unióhoz csatlakozott és annak értékrendjét formálisan
elfogadott Romániában. Úgy látszik, az uniós vizsgálatnak ki kell terjednie a tanügy és az egyház helyi képviselõinek tevékenységére is.

Szaki 2008.03.07. 10:21:56

Nem csodálkozom, csak háborgok mindazon, amit írtatok. Nem csodálkozom, mert eddig is ilyennek tartottam a fröcsögő románokat (tisztelet a kivételnek, csak sajna kevesen vannak). És háborgok, mert ezzel is azt támasztják alá, amit tudtunk róluk: senkit és semmit nem vesznek figyelembe, sunyi, álságos, gonosz módon irtanak mindent és mindenkit, aki nem román.
Kitartás a tanítóknak, gyerekeknek és szülőknek!
süti beállítások módosítása