máj 30 2009

MorFONdír XXXVI. - Mi használ a határon túli és inneni magyaroknak?

Nemrég olvastam a Reakción egy posztot Gyurcsány eléggé manipulatív bejegyzésével kapcsolatban (eredetiben), amiben azt fejtegeti, hogy a csúnya szélsőjobb hogyan rekeszti ki a kis hazánkban élő, áttelepült határon túli magyarokat. Több jobboldali blog és portál is foglalkozott ezzel a bejegyzéssel, ezért én nem konkrétan Fletó történetével akarok most foglalkozni, hanem azzal a nagyon is elevenünkre tapintó kérdéssel: Mi használ a határon túli és inneni magyaroknak? Vagy negatívabb megfogalmazásban: mi árt az ott és az itt lakóknak?

Először is had szögezzem le, hogy büszke vagyok magyarságomra, büszke vagyok a határon túli testvéreim kitartására, küzdelmére. Évente többször is meglátogatom erdélyi barátaimat, az elmúlt évtizedben többször is jártam Kárpátalján, Felvidéken, Délvidéken, Vajdaságban. Többször sikerült a román rendőrökkel összeakasztani a bajszunkat, no nem kocsmai verekedés kapcsán, hanem csak azért, mert anyaországi rendszámú autónkat kiszúrták és ránk vertek olyasmit, amiben nem volt igazuk. Ezt csupán azért írtam le, mert az alábbi gondolataim fényében talán azt hihetitek, hogy valami balról átjött bomlasztó vagyok. Erről szó sincs, mindent pártpolitikától semlegesen írok ebbe a blogba.

Naszóval. Néhány hete Erdélyben voltunk régi református ismerősöknél és szóba került május 22. kapcsán egyes magyarországi jobboldali szervezetek erdélyi jelenléte. Barátaink éltek a kritikával és elmondták, hogy szívet melengető számukra, hogy a falujukban, meg általában véve Erdélyben mindenféle megmozdulást szerveznek ezek a szervezetek, felvonulnak, zászlókat lengetnek, nagy szavakat mondanak, aztán hazajönnek. Ők meg ott maradnak. És a románok az ott élőkön vezetik le az anyaországiak hangos jelenlétéből fakadó indulataikat. Jót tesz egy-egy ilyen megmozdulás az ott élőknek?

A másik történet egy több kézből kapott információ, aminek lehet, hogy fele sem igaz, de én könnyen elhiszem, hogy valós. A Szlovákiában élő reformátusok közt vannak szlovákok is, nem csak magyarok. Amikor az Alkotmányozó Zsinaton való részvétel és az Alkotmány elfogadása és aláírása szóba került, a szlovák reformátusok hevesen tiltakoztak, a szlovák kormány pedig leüzent, hogy lehet itt a magyarokkal alkotmányozni, de akkor többet egy eurót sem látnak az államtól. Pont. Így a szlovákiai magyar reformátusok ott voltak Debrecenben, egyetértettek az egésszel, de nem írták alá az Alkotmányt. És, gondolom, vérző szívvel mentek haza, hogy már megint megalázták őket, nemcsak magyarságukban, hanem református voltukban is, hiszen nem írták, nem írhatták alá, mert aztán haza kell menni a szlovákokhoz. Jót tett az Alkotmányozó Zsinat a felvidékieknek?

A horvátországi reformátusok helyzete még szomorúbb. Megosztottságuk miatt nem lehettek részesei az Alkotmánynak, ami bizony sokaknak fáj ott lent, Horvátországban. Egy lelkész kolléga mégis elment Debrecenbe (lásd a képen), szépen felöltözött és nehéz szívvel ott állt, egyedül. Aztán szomorúan hazament, a horvátokhoz. Minden horvátországi reformátust ki kellett zárni az Alkotmányból?

A hazamenetelről, meg Fletó bejegyzéséről jut eszembe egy másik történet azokról, akik átjöttek. Én mindig tárt karokkal várom őket, de már többször csalódtam. Átjövő lelkészben is, meg nem lelkészben is. Próbálom megérteni az indokaikat, de teljesen soha nem fogom tudni, mert én nem éltem elnyomásban, engem nem üldöztek magyarságom miatt (bár ha így megy tovább ebben az országban...). Csalódásom oka az volt, hogy sokan azok közül jöttek át, akik megbízhatatlanok, kétszínűek, törtetők. Tisztelet a kivételnek, és a kivételből is akad szép számmal itthon. De akikben csalódtam, azok az ott élők és a többi átköltöző/átköltözött hitelét rontják. Hasonlóan, mint azok a kedves "nemzettársaink", akik miatt ki volt/van írva Ausztriába több helyre is: Magyar ne lopj! Mindenkit be kell engedni, aki átjön?

Aztán ott vannak a magyarokon meggazdagodó magyarok. Nagyon sok történetet hallottam építési vállalkozókról, akik feketén dolgoztatják a határon túliakat, aztán a fizetésnapon elkergetik őket, mint a kivert kutyát. Szerencsétlen ember nem tud hova fordulni, hiszen teljesen illegálisan dolgozott. És vagy csendben hazakullog, vagy nagyon nehéz körülmények között élve próbál új és megbízhatóbb munkát találni. Közben meg átkozza az összes anyaországit. Kellenek az ilyen vállalkozók, akik állítólag magyarok?

És a kedves hivatalnokok. Egy felvidéki és egy kárpátaljai ismerősömet is porig alázták, amikor a letelepedési engedély és az állampolgárság ügyében kilincseltek. Megkeseredtek az egészben, s a felvidéki azt mondta, ő itt él évek óta, ide házasodott, itt is fog meghalni, de soha nem kell neki a magyar állampolgárság. Őt többet senki meg ne alázza Magyarországon magyarsága miatt, ráadásul édes anyanyelvén. Ez az ára az állampolgárságnak?

December 5-e fájdalmát rajtam is kitöltötték az ottaniak. Nem is szóltam semmit, csak mérhetetlenül szégyelltem magam és megértettem őket. De nekik ezért minden ittenit el kell ítélni?

Nagyon nehéz eldönteni, megítélni, mi az, ami jó és mi az, ami rossz nekik és nekünk, ott és itt élőknek. Szükség volt az Alkotmányozó Zsinatra, szükség van az egységre, ezzel az ott élők élete talán lelkileg egy kicsit könnyebb, több reménységet tudnak meríteni, de az is biztos, hogy ezzel terhet is vettek a nyakukba.

Szükség van arra, hogy minél többet találkozzunk határon túli tetsvéreinkkel ,minél többet segítsük őket, de nincs szükség a minket kihasználó, kétszínű áttelepülőkre, és nincs szükség a határon túli területeken való masírozásra, kardcsörtetésre. Nincs szükség határon túliakat kihasználó anyaországiakra és embertelen hivatalnokokra. Mindegyik árt nekik és nekünk egyaránt, ott és itt is.

Egyetlen megoldást látok magam előtt: kérni Istent, hogy magyar népünk megmaradjon és felébredjen ebből a lelki és szellemi megosztottságból, s azzal a hittel, céllal, tudattal élni, hogy az a kevés bátorítás, segítség, látogatás, befogadás, amit én meg tudok tenni, mindennél fontosabb.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr81152935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhívő 2009.05.30. 22:37:03

Nagyon jó a téma...Szerinted szükség van a NMO matricás autókkal "odaát" furikázókra?

szjaki 2009.05.30. 22:51:01

@nemhívő: Jó kérdés. Az az igazság, hogy az én autómon is van ilyen matrica. Nekem azonban nem mellveregetést, a többi nép lenézését, hőbörgést jelent, hanem azt, hogy fontosak azok a magyar testvéreim, akik a jelenlegi határainkon kívül élnek. Az is biztos, hogy sokak szemét bántja, de azt nem tudom, hogy a környező országok nem magyar anyanyelvű polgárai tudják-e mit jelent. Épp tavaly voltam tanúja annak a párbeszédnek, amikor egy erdélyi lelkész magyarázta el egy románnak, mit is jelent, mikor rákérdezett a címeres Nagymagyarország matricára. Nem akadt ki és nem kezdett el fasisztázni, mikor meghallgatta a választ. Persze ez egy a sok közül.

A száz százalékos revízió ma már csak vágyálom, és szerintem soha nem fog teljesülni. Vérzik a szívem, mert látom, hogy jobb lenne a kisebbségben élő magyaroknak, de nem tudom mit kezdenénk több millió románnal, szlovákkal, szerbbel, horváttal. Maximálisan meg lennék elégedve azzal, ha a határon túli magyarok megkapnák azt a tiszteletet, azt a lehetőséget az élethez, amit a hazánkban élő románok, szlovákok, szerbek, horvátok, stb. megkapnak. Ez lenne az igazi esélyegyenlőség, meg európaiság, amire oly sokan hivatkoznak.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.05.30. 23:01:28

@nemhívő: @szjaki: ide kívánkozik egy régebbi poszt, érintőlegesen: http://preka.blog.hu/2008/06/02/galvolgyi_janos_szerint_bortonben_a_helyem

nemhívő 2009.05.31. 06:38:28

@szjaki: Tökéletesen egyetértek veled abban, hogy pl: a románoknak fogalmuk sincs, mi az a (nekik csak folt) matrica a kocsikon..Iskolában ilyet nem látnak..
Mindjárt "értenék" miről van szó, ha egy kicsit "bátrabban", (haloványan!), belerajzolnánk a mai saját, és környező orsz. határait is...
Ha belegondolsz, ez is u.a...bár ez már tényleg "neccesnek" tűnik.
Azért örülök annak, hogy gőzük sincs a matrica jelentéséről, mert a "reakció" nem a "megértés", hanem a lesajnálás, és a nevetségesség lenne...Nekem egyik sem hiányzik.
Na, én ezért "nem viselem", bár feleségem révén kb: 3 havonta "járunk haza" Kolozsvárra.
Számomra elég az "összetartozás" kifejezésére a "mezei trikolor" is...

szjaki 2009.05.31. 08:39:11

@nemhívő: Megértem, amiért nem rakod ki a matricát. Számomra az ad súlyt a szavaidnak, hogy "hazajártok" Kolozsvárra, mert így te is tisztában vagy az ottani helyzettel. Az is igaz, hogy nem megértés, hanem lesajnálás és nevetségesség lenne, ha tudnák, mit jelent a matrica.
Érdekességképp: bellajazz autóján is van, és egy dühös honpolgár, látva a neki nem tetsző jelet, meghúzta kulccsal az autót. De nem a határon túl, hanem Győrben. Ez is sokat elárul a hazai helyzetről.

nemhívő 2009.05.31. 11:44:01

@szjaki: A hazai helyzetről az árul el sokat, hogy megint keressük a "belső ellenséget"...
Én azért várnék annak kinyilatkoztatásával, hogy az említett netto bunkóság "pol.indíttatású", lenne, bár nem tartom elképzelhetetlennek,.. csak elhamarkodottnak...

Már csak a "belső lelki béke" okán is...))

wakerglass 2009.05.31. 16:27:30

Sok minden jutott eszembe, csak néhány címszó: mítosztalanítás, pótcselekvés, mire van igazán szükségünk, stb. De aztán eszembe jutott valaki, akire édesapám hívta fel a figyelmemet és egész jól összefoglalta a témát, és számomra azóta iránymutató ebben a kérdésben: Kölcsey. A Parainesisben az "Imádd az Istenséget" és a "Szeretni az emberiséget" bekezdés után (merthogy a sorrend is fontos!) jön a következő:"Szeresd a hazát! Boldog leszesz, ha a férjfikor napjaiban e szavakat úgy fogod érthetni, úgy fogod érezhetni, mint kell. Hazaszeretet egyike a kebel tiszteletre legméltóbb szenvedelmeinek; de sok kívántatik, míg annak tiszta birtokába juthatunk. Ezreket fogsz láthatni, kik ajkaikon hordozzák a szent nevet; kik magasztalva említnek mindent, ami a honi föld határain belől találkozik; kik büszkén tekintenek az idegenre, s hálát mondanak az égnek, mely őket magyaroknak születni engedé: s véled-e, hogy ezeknek szíveik szeretettel buzognak a haza iránt? Véled-e, hogy ezen hazaszeretet az, mely a rények* koszorújában olthatatlan fénnyel ragyog, s a történet évkönyveiben tisztelő bámulattal említtetik?..." és természetesen a folytatást meg az előzményeket is érdemes elolvasni mondjuk itt: mek.oszk.hu/06000/06028/html/gmkolcsey0002.html

nemhívő 2009.05.31. 18:23:41

@wakerglass: Az a gond(?), hogy mi itt nem a hazaszeretről beszélgettünk, hanem a NMO-gos autómatricákról...
Spec. nekem a matrica és hazaszeretet közöt nem áll fenn evidencia..

wakerglass 2009.05.31. 19:40:51

@nemhívő: Éppen ezért nem is válaszoltam, hanem a postra reagáltam.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.06.06. 18:48:04

Szerintem a válasz is ott van a kérdés kibontásában:
Nem attól lesz akárki helyből ördög vagy angyal, mert határon innen vagy túlról jön. A NMO matrica meg szerintem se segít, másrészt történelmileg sem teljesen 100 % a horvátok miatt. Kedvetekért megkérdeztem, hogy aktuálisan mennyire menő egy határontúli szemében, és nem lett túl + a válasz. A Székely humnusz is megérne egy futamot, mert mit csinál egy nem székely, mondjuk egy temesvári, pláne, amikor templomban hangzik fel (Csaba királyfi, ha létezett, sem tudott volna keresztény lenni technikailag)
Lajkó Félixért köszönet, a múltkorim úgylátszik nem ment át a blog.hu rendszerén
süti beállítások módosítása