okt 06 2008

Móri bornapok

Tegnap hazaugrottam, hogy a már évtizedek óta megszokott szüreti felvonulást megnézzem, aztán a néptáncosaink fellépése után egy pincében borozgassunk, beszélgessünk.

Színes volt a felvonulás, a szüreti ünnepség kavalkádja, a rengeteg kirakodós, portékáját szívesen kínáló kézműves. Voltak görögök, lengyelek, csehek, magyarok. Felvonultak rezesbandák, hagyományörzők, táncosok,még a lomis cigányok is feldíszítették a lovaskocsijukat, és boldogan integettek a tömegnek, a sort pedig egy táncoló cigányasszony zárta.

A táncosok bemutatója után egy csendes pincébe húzódtunk az óriási tömeg elől. Mór két híres borából (királyleányka, chardonnay) álló cuveé-t iszogatva megfogalmazódott a társaságban, hogy az igazi tarkaság itt és most valósult meg, nem Budapesten. Mert mindenki együtt tudott ünnepelni, a kisebségiek is, más nemzetek fiai is. És senkit nem zavart sem az árpádsáv, sem a koronás címer, sem a szlovák zászló, sem a német nemzetiségi táncbemutató, sem a Kormorán koncert, sem Hobo, sem Fábry, sem a szlovén fúvószenekar. Ez az igazi magyar tarka. Amikor nem erőlködünk valamin, hanem együtt ünneplünk, és lassan elmosódnak azok a határok, amik elválasztanak egymástól.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr4698614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása