aug 19 2008

'gusztus huszadika, 'kotmányunk ünnepe

A fenti cím egy idézet, ami az Egészséges Erotika című kultfilmben hangzik el. Nem a filmet szeretném most reklámozni (bár az is megér egy bejegyzést), hanem csupán azt a képet ragadom ki, hogy augusztus huszadikára birkapörköltös, kőbányais táncmulatságot szerveznek a ládagyár vezetői a ládagyár dolgozóinak, öreg harmonikással, fülledt erotikus tánccal az üzem közepén, eladhatatlan ládák közt. Az ünnepségről készült jelenet jól példázza, hogyan is ünnepeljük augusztus huszadikát. Nem ünnepeltük, hanem ünnepeljük, mert valami erősen itt maradt harminc-negyven évvel ezelőttről. A március és az október sokkal aktívabb egy magyar életében, sőt ezeket már lefoglalta magának az aktuálpolitika, de államalapításunk ünnepe valahogy lapos maradt, mint István kardja. Néhány település próbálkozik kirakodóvásárral népies koncerttel, miegymással, de a plebs valahogy nem harapott rá. Néhányan lézengenek ezeken az alkalmakon, de korántsem a várva várt tömegek.

Sajnos én sem értem, hogy a magyar népléleknek miért érzéketlen az a pontja, mely augusztus huszadikát jelzi. Talán már nem tudunk visszanyúlni Istvánig. '56 és '48 még eleven, még felszínen van tartva, de ezer év hosszú idő, már nem érdekel/ nem tudjuk mi történt, hogy történt, meg különben is, mi közünk van egy szittya eredetű európai szellemiségben nevelkedett királyhoz, aki állítólag összehozta kis hazánkat. Vagy talán ha Istvánról beszélünk, akkor beszélnünk kell Intelmeiről, melyeket egyetlen fiának írt, de minden magyarnak szól, ami kegyetlenül őszinte tükröt tart elénk. És beszélnünk kell a lóháton, hátrafelé nyilazó ősökről, akik vérüket adták egymásért. És beszélnünk kell arról, hogy méltatlanok vagyunk azokhoz, akik évezredeken keresztül vándoroltak, marháikat terelve, akiket többezer évvel ezelőtt íjfeszítők népének hívtak, akik végül nem az Ázsiába való visszatérést választották, hanem itt maradtak, és a békesség kedvéért, ímmel-ámmal felvett nyugati kereszténység mellett megmaradt kötődésük Kelethez és egy kicsit mindig is pogányok lesznek.

Nem tudom, hogyan ünnepeljek, hogyan emlékezzek holnap. Talán a városi ünnepség maroknyi résztvevői között leszek egy, de lehet, hogy családommal emlékezünk néhány percig azokra a vérzivataros időkre, amikor új utat jelölt ki nemzetünknek első királyunk. Az is lehet, hogy veszek egy példányt az Intelmekből, hogy legyen mit megfontolnom a jövendőre nézve, és majd gyermekeimnek kezébe adhassam azt, ami ezer éve fogalmazódott meg egy nagy király fejében.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr3622574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xterx 2008.08.19. 10:45:05

Szjaki, ez egy nagyon sűrű mondat, kibontanád: "méltatlanok vagyunk azokhoz, akik évezredeken keresztül vándoroltak, marháikat terelve, akiket többezer évvel ezelőtt íjfeszítők népének hívtak, akik végül nem az Ázsiába való visszatérést választották, hanem itt maradtak, és a békesség kedvéért, ímmel-ámmal felvett nyugati kereszténység mellett megmaradt kötődésük Kelethez és egy kicsit mindig is pogányok lesznek."

szjaki 2008.08.19. 11:48:13

"Méltatlanok vagyunk azokhoz, akik...":
az ősöket büszkeség, összetartás, a népük védelme jellemezte, mindazzal együtt, hogy Európa szemében barbárok és gyilkosok voltak. A közösség volt a legfontosabb számukra. Én ezt ma nem látom kis hazánkban, sőt az ellenkezője a jellemző.

"Ímmel-ámmal felvett nyugati kereszténység mellett megmaradt kötődésük Kelethez és egy kicsit mindig is pogányok lesznek":
köztudott tény, hogy a Rómához való hűség, a latin kereszténység felvétele erőszakos volt, míg a Bizánccal, a keleti kereszténységgel való kapcsolat önkéntes. A honfoglalók közt voltak keresztények, mindamellett, hogy mai keresztény szóhasználatunkban nagy részük pogány volt. István nem véletlenül nem a pápának vagy valamelyik uralkodónak ajánlotta fel az országot, hanem Máriának, ezzel is kifejezve, hogy független akar maradni a nagyon erős nyugati hatás ellenére. Inkvizíciós jegyzőkönyvek írják le a XII-XIII. században, hogy nagyon sok pogány vallási elemet átemeltek a latin keresztény vallási mozzanatok közé, ennek egyik kiemelkedő eleme a karácsonyi sólyomröptetés, és a pécsi bazilika altemplomlépcsője mellett látható dombormű, ami Sámsont ábrázolja, amint kitép egy fát. Így élt tovább a Fehérlófia monda (Fanyűvő). Ezt a középiskolákban így tanítják művészettörténet órán.
Az elmúlt években sok emberrel beszélgettem a vallásról határon innen és túl. Még a vallásos, sőt hívő emberek közt is akadt (lelkész is!), aki csendesen megjegyezte, hogy ma, 2008-ban, közelebb áll az ázsiai kultúrához, életfelfogáshoz, egyistenhithez, mint a nyugati kultúrához, és nem érzi sajátjának azt a fajta vallásosságot, ami nyugatról áramlott be. Persze ez nem azt jelenti, hogy fehér lovat áldoz hátul, a kiskertben, de mégis van valami a lelkében, ami egy ősibb, autentikusabb istenmegközelítéshez vonzza.
(Ez a rövidke reagálás nem alkalmas arra, hogy kifejtsem, honfoglaló őseink miért voltak/lehettek inkább egyistenhívők, mint természetimádók, de a klasszikus pogány, barbár magyarok kontra vallásos, kulturált Nyugat kép teljesen alaptalan és idejétmúlt.)

xterx 2008.08.19. 12:12:18

Kösz.
Érdekes kérdés, hogy mi az, ami a "nyugati keresztény kultúrából" nyűg. Mert gondolom, nem maga a kereszténység nyűg, hanem a belőle kreált kultúra bizonyos elemei, megközelítési.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.08.19. 12:32:05

És csendesen hozzátesszük, hogy kereszténnyé (szív, lélek tekintetében) a reformáció idején lett a nép (emberek, nem a kultúra, politika stb.). És itt nem a vastagnyakú kálvinista beszél belőlem, ez többtényezős dolog, és gyümölcseit minden későbbi felekezet szüretelhette. De az tény, addig, a belsőszobában pogánykodtunk ám!

Más, néhány kérdés:
És a Nyugat az vajon mi?
És a Kelet?

És a Magyar?

Battus 2008.08.28. 09:52:49

Sziasztok!

Aki esetleg bele akar olvasni Szent István
István király intelmei-be, mielőtt megvásárolná a MEK honlapján megteheti:
mek.oszk.hu/00400/00446/
süti beállítások módosítása