jún 17 2008

Hazám, hazám, te mindenem... avagy miért jó itthon nyaralni?


A hétvégét egy kicsit kitolva, párommal eltöltöttünk egy hosszúhétvégét a Balaton-felvidéken. A kiindulópont Tihany volt. Innen sikerült bejárni a legszebb részeket,  a teljesség igénye nélkül. A Hegyestű egyedülálló geológiai képződmény, a Káli-medence éke. Tovább vándorolva felkerestük a kékkúti forrást, ami Veszprém megye legkisebb települése mellett található, és a mindenki számára ismert Theodora ásványvíz forrásvidéke.
Tapolcán a tavasbarlangban csónakáztunk, utána a Malom tó partján üldögéltünk és élveztük az összhangot. Megmásztuk még a Szentgyörgy-hegy bazaltorgonáit, és megkóstoltuk a híres helyi rizlinget. Ennyi fért a kirándulásba. Ami kimaradt és igazán érdemes megnézni: Keszthely, Hévíz, Badacsony, Szigliget, Sümeg, Kis-Balaton Matula bácsi kunyhójával, bivalyrezervátum, káli kőtenger, és még rengeteg minden.
Érdemes kihasználni a falusi turizmus adta lehetőségeket. Olcsó szállások, kedves emberek, akikkel el lehet beszélgetni, mesélnek a helyről, a vidékről, és ha szerencsénk van, még a saját borukból is megkínálnak.

Ezzel szemben ott vannak az olcsó horvát, olasz, görög, török stb. utazások, mint csalétek. Azonban a tengerpart nem minden. Számomra a nyaralás, pihenés egy napig jelenti a "szent heverdét", utána unatkozni kezdek, és inkább bejárom a környéket, minthogy napolajjal bekenve aszalódjak a fövenyen. Külön élmény felfedezni a természeti és kultúrális értékeket a nyaralóhely körül, de rá kellett döbbenem újra, hogy itthon is rengeteg kincs van, amit még nem fedeztem fel. Elég csak autóba ülni, vagy tömegközlekedni egy pár órát, és máris új vidéken vagyok, amit nem ismerek. Ha azzal a kérdéssel indulok el, hogy miért jön hozzánk egy külföldi turista, akkor igen gazdag nyaralásban lehet részem, itthon. Az előbb csak a Balaton-felvidék egyes részeit emeltem ki, ami kicsiny része országunknak. Órákat lehetne regélni minden egyes vidékről. Idén nyáron ajánlom figyelmetekbe Magyarországot, ami nekünk olcsó, könnyen elérhető, beszélik a nyelvünket, barátságosak a vendéglátók és az ország gazdagsága kimeríthetetlen!




A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr58525002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darvas · http://cserepfalu.blog.hu 2008.06.17. 23:16:43

legközelebb gyertek hozzánk!
üdv
cserepfalu.blog.hu
süti beállítások módosítása