nov 11 2008

Együtt vagy egymás ellen?

A hétvégén családi esemény volt nálunk, ezért nem írtam, de most megtöröm hosszú hallgatásom és ismét egy elevenünkbe vágó témát tálalok: szlovákok és magyarok.

A csapból is a verekedésbe és ezért botrányba fulladt focimeccs és néhány kedélyborzoló fiatal megemlékezése folyik. Egyre inkább az a gyanúm, ami többeknek is, hogy szánt szándékkal össze akarnak minket ugrasztani a szlovákokkal, legalábbis a felvidékieket akarják ellehetetleníteni. Semmi bajom a szlovákokkal, bennem is csörgedezik némi tót vér, amit nem szégyellek. Magyarnak lenni nem vér szerint kell, hanem szívvel-lélekkel. Szóval összeugrasztás. Itthon egyből huhognak, ha valaki hazafiként viselkedik, ott a magyarok ellen uszítanak. És itt is, ott is terelik a lényegről a figyelmet. A lényegről, hogy az emberek összefogása, összetartása, a másik különbözőségének a tiszteletben tartása sose vitt jóra, mert akkor bizony az aktuális hatalom nehezen érvényesül, hacsak nem ugyanezt a gondolkodásmódot követi. A mi országunk azért volt valaha nagy (területileg, nemzetileg, szellemileg), mert befogadott, és együttélésre  tanított. Ebből még van bennünk valami, amit szép lassan a Sloták, Ficok, Gyurcsányok, és követőik kiölnek. És marad a gyűlölet, a megosztottság határokon belül és kívül egyaránt.

Két vélemény ITT és ITT.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr52763340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.11.11. 13:47:40

példaértékű a szlovák püspök nyugalomra intése.

a magyar kormány fellépésével én meg vagyok most elégedve, határozott is, és nem is kapkod, ad időt. Slota meg ez a letartóztatott gárda viszont elég hisztérikus, és elérik, hogy tematizáljanak, amit nem szabadna hagyni.

Shuto 2008.11.11. 20:07:17

Nem tudom, jól emlékszem-e, de mintha István király írta volna az Intelmeiben (nem idézet): az egynyelvű ország gyenge és törékeny. Mégis, egészen szépen sikerült egyben tartania... Az, hogy milyen áron, már egy másik kérdés, de lett egy darab államunk!
süti beállítások módosítása