nov 05 2007

Hétfő esti zene - 16 Horsepower

Ezennel útjára indítanék egy új rovatot...
Szélsőségesen szubjektív zenei mézesmadzagot dobnék a blog olvasói elé - zenéket, zenészeket, amik és akik megérintettek, akik jók. Szerintem. Hogy kedvet csináljak. Hogy velem örüljetek.

Előre bocsátom, nem keresztyén zene lesz, mert én azt, amit így propagálnak, általában nem szeretem. Ez sokszor csak címke olyan produkcióra, ami önmagában majdnem jó/kevésbé jó/rossz (pl.: Pintér Béla - a keresztyén Kozsó), de így meg kell/lehet/ajánlott hallgatni sajátos szubkultúránknak. Azt már annál inkább szeretem, ha keresztyén emberek jól zenélnek (pl.: J. S. Bach, After Crying, Ákos stb.). Meg a liturgikus zenét is szeretem. Erről majd egyszer kicsit bővebben írok, azt hiszem. 

A jó zene egyszerűen működik, hat, él, formál. Elsodor. Műfajtól, kortol, helytől függetlenül.

Jöjjön hát az eheti:


16 Horsepower


Sajnos mostanság már nem egzisztáló formációról van szó, 2005-ben feloszlott.
A legutóbbi Kis Tükör hoz egy interjút David Eugene-Edwardsszal, a zenekar vezetőjével, az keltette fel az érdeklődésemet és kezdtem el kutakodni. Az interjú a Szigeten készült, ahol új csapatával (Woven Hand) játszott, zárásképpen egy kis Muzsikás feldolgozás is volt - elmondása szerint szereti a magyar népzenét!
Kicsit több info!
Amit találtam a 16 Horspower-től, az döbbenetesen jó - azóta folyamatosan ez szól a gépből! Van az agyamnak egy olyan része, amely Tom Waits zenéjének hatására fejlődött
ki, és erre a muzsikára szórta az edorfint rendesen!
Nehéz műfaji határokat keresnünk, egy kis alternatív, egy kis folk zene, kis rock, néhány érdekes hangszer, mondanivaló, szuggesztív előadás és létrejönnek az ilyen gyöngyszemek - vigyázat, nagyon erős:



Ez is jó!
Egy klip.
És a Woven Hand-től is valami...


Most ennyi... Remélem nektek is tetszik majd, nem csak nekem!

Update! Az interjú, ami felkeltette az érdeklődésemet!



A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr18219604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soma · http://www.dearte.freeblog.hu 2008.01.18. 12:20:44

húúú...egyetértek veled. a kereszténynek nevezett zenékről, bár meg kell hegyni van köztük egy-két igen jó (és én is zenélek ilyen formációban - dicsőítő zene), de ritka. a jó zenét csináló keresztény zenészekről, és örülök, hogy ezt a két magyart említetted: kedvenceim. hát igen: a Lóerő-Szövöttkéz. Edwards koncerten eléggé keményen tolja, forog a szeme, pislog veszettül. és persze a koncertnek semmi köze nincs a lemezek hangszereléséhez. Egyszer már voltam Woven Hand-koncerten. És találtam egy budapesti lemezboltot, ahol szinte mindent meg lehet kapni Horsepower-Wovenhand viszonylatban.
soma
süti beállítások módosítása