okt 18 2007

megfontolásra és némi vitára:

From El Mondo

 

Hogyan egészségbiztosítana Jézus?

2007.09.11. 15:44 | Éhezőművész | 3 komment

A Református Egyház bekapcsolódna az egészségbiztosítási rendszerről és a nyugdíjrendszerről való közös gondolkodásba, írta Bölcskei Gusztáv tegnap Szili Katalinnak, és rajta keresztül az Országgyűlésnek.

Hogy a közös gondolkodás technikailag hogyan tudna megvalósulni, jó kérdés, mindenestre bíztatóan hangzik. Viszont hogy az egyház Fletón kívül magával is tud-e vitatkozni, szintén kérdés. Pedig lehet: az Egyesült Államokban a keresztények az elmúlt pár hónapban elég sokat vitatkoztak az egészségügy finanszírozási elveiről.

Magyar füllel valószínűleg kissé furcsán hangzik, de a tengerentúlon a keresztények többsége (a „vallásos jobboldal”) kőkeményen piacpárti. Marc Creech lelkész több lap által közölt cikkében például arról írt, hogy a mindenkire kiterjedő állami egészségbiztosítás egyszerűen nem biblikus. Ez ugyanis színtiszta szocializmus, ami erkölcstelen. Kifejezetten lustaságra nevel, ha a sokat dolgozó emberek adójából finanszíroznák a most biztosításon kívüliek ellátását.

Creech szerint a rászorulókkal ugyan valóban jobban kellene törődnie a keresztényeknek (A 300 milliós ország több mind 46 millió polgárának nincs egészségügyi biztosítása), de személyes jótékonykodással, nem pedig az állam által megszervezett jövedelem-újraelosztással. Ráadásul a baloldal által követelt változások növelnék az állami bürökráciát, és a tisztán piaci alapú egészségügy helyét az állam plusz fekete piac vegyespáros rendszere váltaná fel.

 

úgy értelmezi az igazság fogalmát, hogy mindenkinek annyi jár, amennyivel hozzájárul a társadalomhoz.

 

Creech cikkére persze a másik oldal, a baloldali érzelmű keresztények is reagáltak. Chuck Gutenson teológia professzor szerint például a fenti gondolkodás tipikus esete a ”szigorú apa moralitásnak”. Azaz úgy értelmezi az igazság fogalmát, hogy mindenkinek annyi jár, amennyivel hozzájárul a társadalomhoz. Emiatt persze az embereket keményen motiválni, noszogatni kell, hiszen ellenkező esetben ingyenélővé válnak. Elő a furkósbotot.

Guteson viszont úgy látja, hogy a mai hatalmas, biztosítatlan tömeget többnyire keményen dolgozó szegények alkotják, akik nem tudják kifizetni a munkaadójuk által ajánlott, piaci árú biztosítást. Keresztényként pedig sokkal inkább ezeknek az embereknek a sorsa kell, hogy a fókuszban legyen. A Biblia elsősorban szövetségben gondolkozik, olyan (akár gazdasági) viszonyokban, amelyben sem a túlzott függőség (a professzor szerint ez az állami rendszer), sem a túlzott függetlenség (ez volna a piac) nem jellemző, hanem a kölcsönös egymásrautaltság.

Vélhetően szekuláris körök, Buda Péterrel az élen jelentős hátszőr-felállással olvasták Bölcskei jelentkezését társadalombiztosítási szakembernek, de mi kíváncsian várjuk a magyar fejleményeket. Elvégre a gazdasági hatékonyság mellett olyan társadalmi igazságossági kérdésekről van szó, amiben az egyházaknak is lehet szavuk.

 

Elképzelhetjük, milyen lenne, ha Iványi Gábor (SZDSZ), Donáth László (MSZP) és a vallásos jobboldal felkerekedne, és egy Bibliát hónuk alá csapva, egy üveg bor mellett keményen vitatkoznának az egészségfinanszírozás bibliai elveiről, hivatalos pártpolitikára legalább ideiglenesen fittyet hányva. Vagy legalább a sajtón keresztül üzengetve értekeznének, hiszen összeborulás odaát sem volt.

Persze hazai keresztény egészségbiztosítási vita, jól tudjuk, nem lesz. De honnan jönnének máshonnan az álmok, ha nem Amerikából?


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr83199950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.