ápr 14 2010

PüspökBlog

"Blogol a püspök!" - kiált fel az egyszeri ember (hiten innen s hiten túl), és igen, Steinbach József dunántúli református püspök sorait látjuk blogponthu cím alatt! Az oldal neve:

Az Ige mellett.


Blogol a püspök. Igen is, nem is. Egyfelől könnyen kezelhető, rövid szövegek sorakoznak az oldalon, tehát blogszerű képződmény. Másfelől mindez a Reformátusok Lapja régi rovata, a református kalauz napi igéinek magyarázata, papír alapra szánva elsősorban, emellett kerül fel virtuálba. Azaz nem klasszikus blog. De ez nem is érdekes...

Lényeg a szándék és a tartalom. 
A szándék, hogy minél többen olvashassák. Hogy elérhető legyen bárkinek.
A tartalom, ami mellett meg kell állni. Hisz az egyházi berkekben járatlan olvasó ha meghallja azt a szót, hogy püspök, egy elérhetetlen, mennyei magasságokból letekintő papi hatalmasságot képzelhet maga elé. Valakit, aki távol az élet hétköznapjaitól, százéves bútorok között olyan szavakat körmöl a papírjára, hogy "vala", meg, hogy "leend". Esetleg senkit, hisz nem ugrik be más, csak a Pázmány festménye egy gimis törikönyvből.
Csakhogy ezeket az igemagyarázatokat olvasva más az ember érzése. Nem egy magas márványszószék felénk eső mondatai ezek, nem az egyszerű embertől elzárt titkos papi nyelv.
Mintha odaülne mellénk valaki, aki kicsit többet tud, többet megélt. Többet elkért már. És segít látni, hallani. Ugyanolyan ember mint mi. Ugyanabból a világból. Mellesleg püspök, de ez most nem fontos igazán...

 


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr621921924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása