máj 26 2009

Ritoók Zsigmond kapta az idei Bolyai-díjat

Van ez a Bolyai-díj. Bevallom, szeretem, mert nem olyan, mint általában a magyar dolgok. Először is tiszta céljai vannak, világos rendje. Aztán nem romlott el az évek során, nem vált szét, több, ilyen-olyan egymást utáló, ide-oda húzó díjacskákká. Aztán nem trappolt bele a politika. És, ami a legfontosabb, eddig minden díjazott rendben volt (2000-ben Freund Tamás neurobiológus, 2002-ben Roska Tamás villamosmérnök, 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus, 2007-ben pedig Lovász László matematikus). Vállalható, értékes a Bolyai-díj, csak örülhetünk neki!

De az idei díjazottnak, Ritoók Zsigmondnak külön megörültem. Nem csak azért, mert nagyon szeretem az ógörög nyelvet, amin keresztül közvetlenül is belekóstolhattam munkájába. Nem csak azért, mert példakép lehet a pedagógusok számára. A speciális öröm azért volt, mert egy egyházát szerető, vállaló és szolgáló reformátusról van szó. Ritoók professzor úr presbiter is, tiszteletbeli gondnok Budapesten, a Kálvin téri gyülekezetben. Példakép, mint tudós, mint alkotó ember, és mint hívő keresztyén.

Személyes élmény is kapcsolódik hozzá. Még 2003-ban az első Csillagpont-on egy fórumbeszélgetést vezethettem vele, róla. Máig meghatározó ez számomra, nemcsak a tudása, de az az alázat, amivel meg tudta ragadni az ott ülő fiatalokat. Ahogy partner volt a beszélgetésben, ahogy őszintén megnyílt nekünk.

Itt olvasható vele egy, a hitét is érintő beszélgetés.

Gratulálunk mi is Ritoók Zsigmondnak a díjhoz!

És így tovább, Bolyai-díj! Hajrá!


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr951145388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása