máj 24 2009

Május 22. - sajtóvisszhang

Amit nagy hirtelen találtam a neten: Népszabadság, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Index, és egy ellenvélemény.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr731140227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wakerglass 2009.05.24. 22:00:30

Bár magam visszafogott vagyok a "tömegrendezvények" kapcsán, és bízom abban, hogy ez nem csak egy lufi, ami könnyen kipukkad (lásd:22-es csapdája), de valóban még a TV-n, interneten keresztül is felemelő a volt a látvány és a harangszó! Ugyanakkor - ha már sajtóvisszhang - az ebben az írásban www.reformatus.hu/folytat_hirek.php?cikk=1243006639 megjelenő "Pajtás újság" - 50-es évekbeli Népszava stílus számomra riasztó! Szerintem, ha közel akarjuk vinni az emberekhez azt, ami történt, akkor azt nem valamiféle negédes, giccses köntösbe kellene csomagolni, mert - joggal - ki fognak röhögni...

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.05.24. 22:45:11

Egyetértek. De várjuk meg a RefLap-ot (ami az utóbbi évben az olvashatatlanságból rohamos léptekkel indult el egy megújult gárdával a jó újság felé!).
Nézz a Parókiára is, parokia.hu/hir/mutat/238/ , sokkal jobb!

wakerglass 2009.05.25. 21:09:31

@bellajazz: Megnéztem. Tényleg jobb. A portál is.

Gandalf Garaboncias 2009.05.26. 14:46:54

Üdv!

Május 22. kapcsán kering az interneten egy levél (hol itt, hol ott bukkan fel, utána leveszik onnan), mely a Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat közleményét ismerteti (utánanéztem a szervezetnek, az ő honlapjukon nincs kint) az újraegyesülésről. Az Alkotmányozó Zsinatot illegitimnek tekinti, a most létrejött Magyar Református Egyházat nem ismeri el, és ismét felhozza az ügynökvádakat a református vezetők kapcsán.

Tudni lehet erről az egészről, illetve a hátteréről valami bővebbet?

szjaki 2009.05.26. 15:57:19

@Pisti, az aragorn: Nem találkoztam ezzel a levéllel. Ha esetleg tudsz egy linket, tedd fel kommentbe. Az ügynökkérdés mindig is elő-előjön és természetesen tisztázatlan. Szerintem az a gáz, hogy mindig akkor veszik elő a kérdést, amikor egyházi választások vannak, vagy valami nagy megmozdulás, és a vezetők orra alá dörgölik. Igazából még nem lett feldolgozva az a rengeteg levéltári anyag, ami az ügynökökről fennmaradt (pedig volt rá eddig húsz év!), illetve sokan csak fehéren vagy feketén látnak ebben a kérdésben.

Gandalf Garaboncias 2009.05.26. 17:31:53

@szjaki: Most már sajnos csak a barikád cikkének frissítésében van fent ("Botrány a Rformátus Egyházban?"):

http://barikad.hu/node/29637

De anno nem itt akartam rá.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.05.26. 19:44:06

@Pisti, az aragorn: csak a szokásos, menetrend szerinti, ki tudja, honnan irányított felforgatás noname szervezetektől.
Érdekes, mindig van egy valami miatt sértett, súlytalan valaki, aki megtalálja a Népszabadságot/168 órát/bármi más balos lapot, és jobbszélről meg Messze határon túlról jön valami "leleplező" írás. Emlékezzünk, a választásokkor is volt ilyen amerikai levél, onnan megmondták, hogy H.L. Junior extraszittya lelkész egyedül a hiteles, a teljes mai vezetés meg KGB/Moszad/Szabadkőműves/bármi-más-agyrém ügynök.
Én ezekkel nem törődök. Vagy írok hasonlót egyszer.
Azt tudom,hogy az ott megjelent határontúliak felszabadultan örültek. Ennyi elég.

wakerglass 2009.05.27. 07:47:10

@Pisti, az aragorn: A fent említett szervezetnek egy másik ontáriói magyar református egyházzal (?) - nem vagyok benne biztos, hogy így hívják - együtt egészen szórakoztató agymenéseik vannak, olyanok, mint Móricka mindenről "az" jut eszükbe (jelen esetben ügynökök, kommunisták, sátán, stb.). Nyilván néhány 1000 km-ről erről teljesen hitelesen tudnak írni. Az egyébként tényleg érdekes, hogy mi van a MRTZS-val, aminek tényleg jó próbálkozásai voltak pl. énekeskönyv, liturgiáskönyv vagy a maga idején nagyon profinak számító Bibliatéka CD-Rom kiadása.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.05.29. 09:49:03

@wakerglass: Ezúton jelezném, a RefLap jól szerepelt, korrekt tudósítások, jó képek, jó látni, hogy szépen fejlődik a lap! Üröm az örömben, hogy a hátsó, fiataloknak szóló részbe kikerült az általad linket írás! Hát, így, nyomtatva, szerkesztve még rosszabb. Nem akarom bántani a cikk íróját, de ez nagyon rossz. A tartalom teljesen jó, de a megvalósítás, a szóhasználat. Most ennyi, de tervezek egy hosszabb cikket erről...

wakerglass 2009.05.29. 16:15:15

@bellajazz: Az a baj ezzel, hogy vagy kiadták a srácnak, hogy ezt kell leírni - ezt nem hiszem, szerintem ezek az idők elmúltak. A másik lehetőség még rosszabb: ő gondolja azt, hogy 2009-ben ezt a stílust várják el tőle és ő pusztán ennek az elvárásnak akar megfelelni. És valljuk be őszintén, bár vannak nagyon jó folyamatok (pl. RefLap), de azért bizonyos szinten és különböző szinteken, fórumokon még mindig az anakronizmus ideje van az egyházban. Lehet, hogy az anakronizmusé a jövő :)

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.05.29. 23:05:44

@wakerglass: Harmadik lehetőség: egyszerűen ezt tudja. Nekem ez is ilyesztő - mivel megjelent egy újság ifjúsági rovatában (ha még időseknek szólna, hagyján...).
Anakronizmus? Igen, sokszor tapasztalható, általában a rosszul értelmezett hagyomány ez. Vagy menekülés valami hamis múltbli romantikába. Sajnos. De szerintem azért javul a helyzet...
süti beállítások módosítása