máj 11 2009

"A világ össze tud fogni..."

Szombaton, főzés közben hallgattam a rádiót. A hírekben felfigyeltem XVI. Benedek jordániai látogatására, aki misét celebrált, volt a Nébó hegyen és igen nagy tisztelettel beszélt az iszlámról, sőt még az ammani nagymecsetbe is elment. Szép gesztus a részéről, meg a muszlimok részéről is, hogy beengedték a mecsetbe. Bár ez várható volt, a pápa nem fényképezőgépes, rövidnadrágos turista, akinek a mecset csak látnivaló. A látogatás alklamával mondta a pápa, hogy fontos és sürgető a párbeszéd a muszlim, zsidó és keresztény vallások közt (nem így szó szerint, de ez volt a lényege).

A hírek után valamilyen magazinműsor volt, ahol egy szakemberrel beszélgettek, akit az influenzajárvány miatt hívtak be a stúdióba. Többek között azt is elmondta, hogy mennyire jól együttműködnek az országok "vírusfigyelő rendszerei", és a szakemberek. Ebben a beszélgetésben hangzott el az a mondat, ami szöget ütött a fejembe: "A világ össze tud fogni."

Azért is morfondíroztam el ezen a mondaton, mert nagy kérdés az számomra, hogy csak baj esetén tudunk összefogni? Világjárvány fenyegett, egyből jó az együttműködés, minden gond nélkül számíthatunk minden országra, és ők is számíthatnak ránk. Uyganezt éltem át, amikor a Székelyföldön voltunk az árvíz után segíteni. Bajban össze tudunk fogni. És akkor, amikor nincs baj? Amikor ismét a személyes érdekeinkre koncentrálunk? Vagy a bajban is csak azért működünk együtt, hogy a saját bőrünket mentsük? Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy a pápa jordániai látogatása a világ nagy részét hidegen hagyja. Meg az is, hogy párbeszédet sürget.

Hans Küng (sokat támadott katolikus teológus) Világvallások etikája című könyvében azt írja, hogy nincs világbéke vallásbéke nélkül és nincs vallásbéke a vallások közti párbeszéd nélkül. Ez biztos, hogy sok konfliktust megoldana, de csak akkor, ha a vallási vezetők hatást tudnának gyakorolni saját politikusaikra, ami jelen állás szerint a fundamentalista muszlim orzságokon kívül sehol nem működik. Nagyon jó lenne a vallásbéke, ha többé senkit nem ölnének meg a vallása miatt vagy nem különböztetnék meg hátrányosan. De félek, hogy a ma embere, ideértve a felelős vezetőket is, olyan messze van a vallástól, a vallás etikájától, hogy nem sokat érne a vallásbéke szerte e világon. Ki tudja. Lehet, hogy ez lenne a megoldás. Mindenesetre én nyitott vagyok a párbeszédre.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr471114401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása