jan 13 2009

Kálvin. Reloaded. 2.

Újabb idézet Kálvin Jánostól. Érvényes mindig, de most különösen aktuális.

      "Sáfárai vagyunk mindannak, amit Isten azért ruházott ránk, hogy segíthessünk vele felebarátunkon, s kötelesek vagyunk ezeknek kezeléséről számot adni. Akkor gazdálkodtunk helyesen, ha mindezt a szeretet törvénye szerint vittük véghez. Ez úgy lehetséges, hogy nemcsak egyszerűen összekötjük, hanem  alávetjük a magunk hasznáról való gondoskodást annak, hogy más javára törekszünk.
A keresztyénektől többet is lehet kívánni annál, hogy vidám arccal járjanak, s nyájas szavakkal tegyék kedvessé szolgálataikat. Először is érezzék át annak helyzetét, akiről látják, hogy segítségre szorul, és úgy szánakozzanak a sorsán, mintha azt ők maguk is éreznék és viselnék. Aki ilyen érzéssel fog hozzá, hogy testvérein segítsen, az sem kevélységgel, sem szemrehányásokkal nem szennyezi be szolgálatait, nem nézi le a másikat szegénysége miatt, és nem teszi lekötelezett adósává. Sőt inkább mindenki úgy gondolkozzék, hogy akármilyen tekintélyes ember ő, adósa felebarátainak, s jó cselekedetei gyakorlásának nem vethet más véget, csak ha tehetségei megfogyatkoznak. (Inst. III. 7., 5 és 7)"

Bolyki János: Válogatás Kálvin műveiből 243.o.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr5874277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.14. 13:39:13

Ez tényleg nagyon rendben, ahogy sok más is tőle. Szervét Mihályért viszont kár. Ugyanakkor jó, hogy a református.hu is felvállalja a probléma boncolgatását, mint ahogy az evangélikusoknál Luther néhány kései kirohanásaival kapcsolataban.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.01.14. 16:49:27

Hát jó lenne végre tiszta vizet önteni, mert eléggé torz ez a Szervét ügy...
Csak néhány képet árnyaló megjegyzés:
1. Szervét nem volt ám annyira jó srác -manapság Galileoék mellé teszik, mint meg nem értett gondolkodót. Csakhogy felforgató ember volt (Ez persze nem ok a halálra, de hozzátartozik az összképhez.)Ezenkívül néhány helyen már kimondták rá ekkor az ítéletet. Erről majd még írok bejegyzést, kapok egy történész által írt munkát a perről.
2. Kálvinnal korábban Párizsban találkozhatott volna Szervét egy vita erejéig, de nem jelent meg. Pedig akkor még nem volt ellene "elfogatóparancs" és mindketen "fiatal értelmiségiek voltak".
3. Nagy hiba mai jogrend és látásmód szerint nézni az eseményeket! Akkoriban az ilyen kivégzések - sajnos - egyáltalán nem voltak különlegesek, így Szervét ügye sem. Zweig óta viszont az irodalom szimbólumokat, ikonokat teremtett belőlük, az összecsapásukból. És ki lett emelve a sok ügy közül, mint különlegesség: a zsarnok Kálvin vs. tiszta, újító Szervét (szimbólumnak szép és ül, de a valóságtól mindkettő távol) és...
4. ...nem lehet kettejük meccse,mert a mítosszal ellentétben nem Kálvin nyíratta ki Szervétet, hanem Genf tanácsa. Kálvin mai szóval szakértő volt, és egyébként ő ellenezte a a máglyát, lefejezést javasolt (vigyázat, ne mai füllel halljuk ezt!), ez enyhítés volt akkoriban. Egyébiánt Kálvin állítólagos diktátorságához tartozik, hogy mivel nem volt genfi polgár, nemhogy kormányzati pozícióban nem volt, de(!) "jöttmentként" még szavazati joga sem volt a városban!
+1. Mindamelett hiba volt, ahogy minden kivégzés hiba. Kálvn sem volt tökéletes. De nemkéne a 19-20. századi emberképet, gondolkodásmódot számonkérni rajta - ahogy más személyeken sem. Hozzátartozik az igazsághoz,hogy az a kép, hogy amilyen képet pl. törikönyvek, sajtó lefestenek róla, közelebb áll a felvilágosodás irodalmához vagy a marxista történetírás "vívmányaihoz", mint a valósághoz.
Remélem az idei Kálvin-emlékév ezeket is segít tisztázni.
süti beállítások módosítása