okt 31 2008

Kálvin. Reloaded. 1.

Reformáció emléknapja van. Jövőre Kálvin-év. De nem csak ezért, hanem azért is, mert Kálvin János üzenete aktuális és érvényes ma is. Elkezdjük.

 

...Íme kijelentem, hogy én abban a hitben akarok élni és meghalni, amelyet nekem Ő adott, semmiben sincs reményem, menedékem, csupán abban, hogy engem kegyelméből fiává fogadott, ezen alapszik minden üdvösségem. Magamhoz ölelem kegyelmét, amelyben a mi Urunk Jézus Krisztus által engem részesített, szenvedésének, halálának érdemét elfogadva, hogy minden bűnöm eltemesse. Kérem is Őt, hogy ennek a nagy Megváltónak miérettünk, szegény bűnösökért kiontott vérével engem úgy mosson, úgy tisztítson meg, hogy előtte az Ő képét hordozva megjelenhessek...

Bolyki János: Válogatás Kálvin János műveiből 10-11.o.

Mindaz, amit eddig Krisztusról elmondtunk, egy célra néz, hogy mi önmagunkban kárhozottak, holtak és elveszettek, őbenne keressünk igazságot, szabadulát, életet és üdvösséget. Krisztus szószólóként közbenjárt, magára vette és elszenvedte a büntetést, amely Isten igaz ítélete szerint minden bűnöst fenyegetett, s ezért a gonoszért, amely őket Isten előtt gyűlöltté tette, saját vérével szerzett engesztelést, ezzel az engeszteléssel az Atya Istennek teljesen és tökéletesen eleget tett. ... A Krisztus halálában elvégzett engesztelés, minden rosszat eltörölt bennünk, hogy igazságban és szentségben jelenjünk meg az ő színe előtt, mi, akik azelőtt tisztátalanok és fertelmesek voltunk. Ezért szeretetével megelőzi és előkészíti a mi értünk Krisztusban hozott kiengesztelést. Nincs addig Istennel teljes és szilárd kapcsolatunk, amíg nem Krisztus köt vele össze. Oly annyira, hogyha teljesen bizonyosak akarunk lenni abban, hogy Isten kiengesztelődött és kegyelmes velünk szemben, egyedül Krisztusra kell szögeznünk tekintetünket és elménket. (Inst. II. 16., 1-3.)

Bolyki János: Válogatás Kálvin János műveiből 103.o.

Soli Deo Gloria!


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr28743043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása