okt 16 2008

A szimbólum az utcán hever 1. - Megtérés

A lényeg, hogy milyen módon nézünk körül, nyitott szemmel járjuk-e a világot? Ha igen, rengeteg minden jelképként ható, szimbólummá alakuló, valami elvontat kiábrázoló dologgá válhat. Beléjük botlunk.

 

Mégegyszer: nyitott szem, szabad asszociációk, ugrani képes fantázia, és természetesen megtestesülésre váró tartalom...

Mai pédánk:

Mi köze ennek a zalaegerszegi gyógyszertárnak a megtéréshez?

Ez az épület szülővárosom hírhedt helye volt a közelmúltig. A buszállomáshoz közeli egykori "Utasellátó", a városi folkról elnevezése alapján a "Parasztelosztó". A kádári vendéglátólánc eme példánya semmivel sem volt különb testvéreinél - finoman szólva is ilyesztő volt még nappal is a magamfajta kölyöknek (a közelében gyerekeskedtem). Messze volt a westernkocsmák hangulatától, semmi köze nem volt a később megismert pub-feelinghez. Ez csak a lepukkant alkoholisták pihenőheje, asszony- és gyerekverő roncsok kikötője, szocreál-kockába zárt fröccs- és füstszag. Ennyi volt.

Aztán a rendszerváltozás után a talponálló egy ideig még tartotta magát, a züllött alakok rendszerfüggetlenek. Ám ez is megváltozott. Nem is tudom mikor. Pár hónapja arra járva meglepődve láttam meg azt, ami a képen van. A valamikori kocsmából - gyógyszertár lett, a rosszemlékű utasellátóból a "Zalai Gondviselés Gyógyszertár".

Megtérés. Amikor a bűnös ember találkozik az Istennel, konkrétan és személyesen. Találkozik vele, és meglepve tapasztalja, hogy nem összetöri őt, hanem meg akarja gyógyítani. Összerakni, helyreállítani. A kegyelem, a megváltás közbelép, az óemberből újember lesz, és az addigi út megfordul, átalakul. Ez a megtérés. Új célok, a régi tartalom Isten kezében megújul, a régi "berendezés" helyett új lesz. A pultok és talponállók helyett gyógyeresszekrények. Az addigi szomorúságforrás, család- és személyiségromboló (szétdobáló) kocsmából másokat segítő, egészséget építő, vitaminokat osztó hely lesz. A kiégett pultosnő helyett szemüveges, segítőkész gyógyszerész (tudom, voltam ott tegnap!). A folyamatos félhomály helyett világos. A füstfelhőt felváltja a fájdalomcsillapító! Életet segítő hely lesz. Megújul, jobb lesz... Így van ez az ember életében is. Lehetőség: új főnök, új tartalom, totális renoválás...

Ez a megtérés...

Exkurzus: Milyen az a zalai gondviselés? Az isteni életsegítés helyspecifikus módozata, külön, tájjelegű isteni beavatkozássorozat? Miben különbözik a borsodi gondviseléstől, a somogyitól, vagy a budaitól? Valaki segítsen!


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr10717508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása