júl 02 2008

Nagy Magyar Reality - Nem Kosice, hanem Kassa!!!!

10 perce volt. Az RTL Klub gárdája ismét bebizonyította taplóságát, értékteremtésre, ismeretterjesztésre, egyáltalán a jóra való képtelenségét.

Történetesen a "SZÉF" című kvízműsor ixedik kérdése volt, hogy hol is található II. Rákóczi Ferenc sírja. Első, rossz válasz valami török város volt. Én már böktem, Kassa... Majd jött a helyes válasz:

Kosice, Szlovákia

Miért?! Valaki mondja meg, miért?! Jobban hangzik? Ezt olvasta le a szerkesztő a szlovák autóstérképről? Miért baj, ha így írjuk le: Kassa?! Egyáltalán nem irredenta, nem szélső jobbos, nem fogják azt mondani, hogy az RTL a Jobbik szekértolója! Egyébként is, ha az a kérdés, hol van a schönbrunni kastély, ezt írnák ki:

Wien, Ausztria?

Ugye nem? Vagy, ha azt kérdeznék, hol van a sóhajok hídja, akkor így írják ki?

Venezia, Olaszország?

De lehet, értem... Kassával az a baj, hogy ezer szállal kötődik a magyar történelemhez, kultúrához, így kihatással van a magyarokra. Nem köll tudni, nem szabad. Butulj magyar, egyed a Fókuszt, Győzikét, Mónikát meg a sok üres celebet. Márai Kassája már Kosice, Szlovákia. Ennyi.

Még az sem segíett a helyzeten, hogy a műsorvezető egyből mondta, hogy Kassáról van szó. Nem Balázs, sajnos a csatorna, ahol dolgozol, szennyet ad ki magából...

Megoldás? (Előre elnézést kérek minden "Barátok közt" rajongótól!) Ez lenne, mondjuk 120 évre, az összes hasonló szintű médiummal egyetemben:

Ez pedig Kassáról...

Ez is.

Meg ez is.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr88550088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kagawa 2008.07.02. 20:05:59

Igazad van. Mondtam Kagawánénak is, és ő is ki van akadva! Ugyanis az ő Nagypapája kassai.
Ja, ne személyeskedjek?

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.07.02. 20:26:29

kagawa, csak nyugodtan!!!
Énnekem tudomásom szerint senkim sem odavalósi, de vérig vagyok sértve. Ha jól emlékszem, volt idő, amikor a vonatokat is úgy mondták be, hogy Budapesttől Kosicéig mennek. Még a hangzása is szörnyű!!! Remélem ezt már javították...

vnorb 2008.07.03. 23:25:18

Egyszer egy kolozsvári előadáson említette egy helybéli előadó, hogy mostanában a magyar tévékben ez a trend. (A konkrét esetben éppen minden erdélyi várost Cluj, Oradea stb. néven írtak és mondtak ki. A slusszpoén az volt, hogy egyedül Bukarestet írták ki magyarul...)
süti beállítások módosítása