jún 25 2008

Az Állami Számvevőszék jelentése az egyházi iskolákról, avagy miért érdemes széllel szemben pisilni?

 

Nagy port kavart az állami normatíva megvonása/csökkentése az egyházi iskolákkal szemben, gondolom erről az elmúlt években sokat hallottatok pro és kontra. Aztán szép lassan ez a vita is elült. Meghúzták a nadrágszíjjat az egyházi intézményekben és folytatták a munkát.

És aztán napvilágot látott idén májsuban az Állami Számvevőszék jelentése az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetnél a közoktatási feladatok finanszírozására fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről. Nemcsak a cím hosszú, hanem maga a dokumentum is. Ha nem akarjátok végigböngészni, olvassátok el az Állami Számvevőszék elnökének levelét, melyből röviden idézek:

"Az egyházi közoktatási intézményekben a vizsgált tanévekben erkölcsi alapú, értékközpontú eredményes nevelési-oktatási munka folyt. Az iskolai oktatás és a pedagógusok eredményességét a kiemelkedően jó tanulmányi átlag, az országos versenyeken elért helyezések, a sikeres érettségi- és nyelvvizsgát tevők, valamint a felsőoktatásban továbbtanulók száma mutatja. Az egyházi közoktatási intézmények tanulói az országos kompetenciaméréseken az átlag felett teljesítettek."

"Az OKM fejezet által finanszírozott, nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények eredményesen látták el közoktatási feladataikat. A közoktatási támogatások felhasználása az ellenőrzött egyházi szervezeteknél és állami gyakorló iskoláknál az előirányzott céloknak megfelelően történt."

Miről is van szó? Hiába minden liberális maszlag, romboló szándék, az egyházi iskolák nem lenyelik a pénzt, hanem el tudnak vele számolni, és a szűkös anyagi lehetőségeikhez mérten is hozzák azt a színvonalat, ami messze az egyéb oktatási intézmények fölé emeli őket. Persze ezzel lehet vitatkozni, sőt kell is. Én is belelátok egy egyházi középiskola életébe, látom a problémákat, a rossz döntéseket, sőt valamikor én is Refis voltam, és sokszor nem szerettem az iskolámat, de mindezzel együtt mégis az egyházi oktatási intézmények mellett teszem le a voksomat.


A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr25538567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása