már 05 2008

Nagyböjti visszhangok - 125. Zsoltár


Prológus. Nincs nagyobb bűn, mint meglopni egy gyermek bizalmát... És nincs nehezebb út, mint felnőttként visszakapni azt.

125. Zsoltár

Zarándokének.
Akik az ÚRban bíznak,
 olyanok, mint a Sion hegye,
amely nem inog, hanem örökre megáll.
Jeruzsálemet hegyek fogják körül,
népét pedig az ÚR karolja át
most és mindörökké.
Mertnem maradhat a bűnösök uralma
az igazak örökségén,
nehogy az igazak is
álnokságra vetemedjenek.
Tégy jót URam, a jókkal,
az igaz szívűekkel!
A görbe útra térőket pedig
juttassa az Úr a gonosztevők sorsára!
Békesség legyen Izráelben.


Az ember ott keres biztonságot, ahol csak tud. Kétségbeesetten kapaszkodik akár az illúzióba is, képes elhinni a legnagyobb bolondságot - ha bizonytalanságban érzi magát. Ezt hozzuk magunkkal, ezt kérjük vissza. Az anyaméh biztonságát. Az anyaöl, az anyai szó, az apai iránymutatás biztonságát.
És itt lop meg minket legjobban a világ, itt mar belénk legfájóbban a többi ember... Kihasználtak, hitegettek, otthagytak a romok között - akikre ráépítettünk akár egy egész életet is. Megrabolták a bizalmunkat, ellopták a reményünket...
***
És mégis bízni akarunk. Mégis! Hétszer, talán hetvenszer hétszer próbáljuk összeszedni magunkat, és odanyújtani valakinek, valakiknek. Aztán - kinek mikor - elfogy az erő. Belefásulunk, beletörünk, megtörünk. Nem megy a végtelenségig. És akkor már a bizonytalanság ural...
***


Akiket átkarol az Isten, azok tényleg biztonságban vannak. Isten ölelése biztonságot ad, körülvesz minket. Mint a szent várost a hegyek! Csak engednünk kell. Felszámolni az illúziókat és megengedni, hogy átöleljen az Isten. Már régóta várja. Már régóta kéri. Már mindent elrendezett. Az Atya kint áll, és figyeli, mikor ér haza az elveszett (mindenét elvesztett), kisemmizett gyermek.
Megloptak. De helyette nagyobbat kaptunk. Akiket átkarol az Isten, újra elkezdhetik tanulni, amit a legkisebbek ismernek. Minden gyermek tudományát, a bizalmat.



A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr47367612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása