nov 23 2007

Le a harangokkal!!!

Hát igen, így van ez! Nyugodt, csendes, harmonikus világunkat minden településen megtöri egy szörnyű zaj, szisztematikusan, előre megfontolt szándékkal. Áthasítja a kínzó hangorkán a teret, a levegőt, majd a boldog magyar dobhártyáját, lelkélt, szinte remegve várja, ahogy beledördül az irdatlan zendülés a fejébe:

Bimm-Bamm-Bimm-Bamm!!!


Le ezekkel a szörnyű klerikális zajgépekkel! Legyen végre csend! Minek ez nekünk! Nem halljuk a saját kiabálásunkat! Nem halljuk a hajnali munkásbuszok száguldását! Nem halljuk a tévé barátságos duruzsolását! És még az ebéd időpontját is jelzi - önkényesen 12 órakor!!

Bimm-Bamm-Bimm-Bamm!!!
Megannyi ostorcsapás!



Pista bát is idegesíti a 200 éve zengő nagyharang! Nézzük csak, mi folyik Dömsödön:


Szempont, m1, 35:30-tól

Igazi magyar abszurd:
Harminc évig nem ütött az óra! A két pap...  Ez idejött, tessék, megváltozott minden!

Tisztelt Pista bá'! Tényleg nem ütött az óra, maximum a munkásököl - jó nagyokat. Ez meg odament, aztán jól teleszennyezte a környezetet ezzel a harangszóval! Milyen világ az ilyen! Egy faluban harangozni?! Ki hallott már ilyent!
Na mindegy... A legszomorúbb az egészben, hogy nem egyedi eset. Nálunk nem kondul ennyit a harang, de a frissen ideépítkező lakók azért zúgolódtak itt is. "A reggel hat zavaró, korán van! Főleg hétvégén!" Na jó, keresztyéni szeretettel hétre raktuk a  reggeli harangszót, ami érdekes módon tíz évig senkit sem zavart. Ezt hívják gesztusnak (nem volt kötelező), amire általában egy jó nagy köszönöm a válasz!
De nem a magyarnak! Hejj, kis kivárás, aztán jött a következő lépés: "Korai a hét óra! Kisgyerek született, nem bír pihenni, meg mi is végre, legalább hétvégén kialudnánk magunkat!" Mondanom sem kell, nem változtattunk, a gyülekezet, a környék legnagyobb megelégedésére. Mi lett volna legközelebb? Fél a kutyám, elrepülnek a filemilék, megreped a fal, nem tudok jógázni...
A nem messze lévő katolikus templom ellen még sajtóhadjárat is indult! Hangsúlyozom, nem azokat zavarta, akik régóta itt élnek, hanem, akik akkor építkeztek/költöztek, amikor a templomok már régen álltak!
Érdekes, engem nem zavar, pedig nem is a saját, különbejáratú református templomtornyunk tövében alszom, hanem katolikus testvéreinkm templomától nem messze! Viszont egyszer tényleg felébredtem reggel hatkor! Áramszünet volt, és furcsa volt, hogy nem szól a harang...

A bejegyzés trackback címe:

https://preka.blog.hu/api/trackback/id/tr22239032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moonys' friend 2007.11.27. 19:42:23

Harangkongás

Bent
a kín.
kinn
a csend.
Bent
a csend,
kinn
a kín.

Weöres Sándor


Valószínű, hogy Pista bácsi nem olvasta még Weöres Sándor versét. Valószínű, hogy Pista bácsi nem tudja, hogy 605-ben Sabianus pápa rendelte el a templomi harang használatát. És valószínűleg azt sem tudja, hogy Kőszegen minden nap 11 órakor Jurisisch Miklós kőszegi várkapitány 1532-es sikeres várvédelmének emlékére szól a harang. Valószínű, hogy Pista bácsin, nem tudja hogy a szászlónai református templom harangján az a felirat áll, hogy: „Krisztus Király eljött békében, az Isten emberré lett. Az Úrnak 1482. évében.” Valószínű, hogy Pista bácsi azt sem tudja, hogy Isten emberré lett. Mert ha tudná, akkor harangszókor imára kulcsolná a kezét, s nem a telefont venné a kezébe. Mert tudná, hogy a harangszó imára hív. Ezt már csak dédapáink tudták, akik harangszókor a földbe állítva az ásót, levetve a szalmakalapot megcsendesedett lélekkel küldték sóhajukat, annak aki gazdag lévén szegénnyé lett. Ők még tudták, hogy Bent a kín, kinn a csend. Bent a csend, kinn a kín.
Napjainkra korrumpálódott /Hamvas/ a világ: Bent a kín, kinn a kín. Kinn a csend, bent a csend. Pista bácsi valamit megsejtett.
süti beállítások módosítása